Защо се върнаха в България – истории на арт майстори във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:11 / 06.12.2017
2498
Защо се върнахте в България? На този въпрос отговаряха няколко арт майстори, които участват със свои произведения в коледния фестивал "Сръчко", който се провежда във Варна.

На фона на нестихващите информации за емигрирането на българи на Запад, то не малко хора се завръщат у нас. Завръщат се от любов по родината, тъга по роднини, приятели и прочие.

Ще Ви срещнем с няколко, които участват в "Сръчко".

Над 14 години Иванка Мрос е живяла в Германия - първоначално край Франкфурт на Майн, след това край Ерфурт. Миналата година взема решение да се завърне в родината си. Тука е най-добре, споделя тя. Жената омайва варненци с ръчно изплетени чорапки за малки и големи.

Люси Павлова-Фиклинг пък е живяла над 7 лета в Гърция и в други държави. Приятелите, природата, хубавата храна са сред причините да се върне у нас. От 12 години твори ръчно изработени картички.

Ръчно изработени сапуни пък предлага Илиана Костова. Над 6 години е живяла в Англия, Норвегия, Холандия, САЩ. В чужбина била с приятеля си. Идеалисти сме, споделя тя. Вярваме, че у нас нещата ще се оправят. Отидохме в чужбина за образование и, за да трупаме опит, но винаги сме знаели, че ще се завърнем в България. Обичаме родината си, откровена е тя.

На коледния базар "Сръчко" се представят и чужди граждани.

Красиви фигурки от стъкло прави Владимир Анисимов. Роденият в Санк Петербург руснак от 1991 година твори омайващите скулпторки. От 12 години живее във Варна. Много ми харесва тук, обяснява той избора си да се премести от града на дворците Русия в морската столица на България.

Топлият климат. Това е най-важната причина да забегне от Москва и да се премести във Варна за Светлана Ананиева. От 5 години тя твори кукли и играчки от плат. Радост за очите са направените от нея парцалени кукли, котки, домашни духчета, мишленца и др.

Бижута от естествени камъни пък изработва Лена Кленчина, родом от Алмати (бивша Алма Ата в Казахстан). Морето, хубавите, слънчеви и топли хора са причините тя да избере Варна за свой втори дом. От четири и половина години живее у нас. На красивите бижута, изработени от нея, може да си полюбувате на фестивала "Сръчко".

Красотата на природата ни, спокойния живот са основна причина на двама приятели - от Москва и Одеса, да се преместят във Варна. Роденият в столицата на Русия изработва шалове и кърпи, като сред акцентите му са такива с български шарки и мотиви. Роденият в Одеса радва посетителите на арт фестивала с ръчно изработени бонбони.

Фестивалът "Коледен Сръчко" ще бъде отворен всеки ден от 11 до 19 часа. На него се представят 80 майстори на сваровски бижута и сребро, изделия от мед, коледни лампи, тъкани изделия, декупаж, макреме, картини, плетива, бижута, картички и десетки други красоти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).