Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Защо се върнаха в България – истории на арт майстори във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 06.12.2017Коментари (0)2452
©
Защо се върнахте в България? На този въпрос отговаряха няколко арт майстори, които участват със свои произведения в коледния фестивал "Сръчко", който се провежда във Варна.

На фона на нестихващите информации за емигрирането на българи на Запад, то не малко хора се завръщат у нас. Завръщат се от любов по родината, тъга по роднини, приятели и прочие.

Ще Ви срещнем с няколко, които участват в "Сръчко".

Над 14 години Иванка Мрос е живяла в Германия - първоначално край Франкфурт на Майн, след това край Ерфурт. Миналата година взема решение да се завърне в родината си. Тука е най-добре, споделя тя. Жената омайва варненци с ръчно изплетени чорапки за малки и големи.

Люси Павлова-Фиклинг пък е живяла над 7 лета в Гърция и в други държави. Приятелите, природата, хубавата храна са сред причините да се върне у нас. От 12 години твори ръчно изработени картички.

Ръчно изработени сапуни пък предлага Илиана Костова. Над 6 години е живяла в Англия, Норвегия, Холандия, САЩ. В чужбина била с приятеля си. Идеалисти сме, споделя тя. Вярваме, че у нас нещата ще се оправят. Отидохме в чужбина за образование и, за да трупаме опит, но винаги сме знаели, че ще се завърнем в България. Обичаме родината си, откровена е тя.

На коледния базар "Сръчко" се представят и чужди граждани.

Красиви фигурки от стъкло прави Владимир Анисимов. Роденият в Санк Петербург руснак от 1991 година твори омайващите скулпторки. От 12 години живее във Варна. Много ми харесва тук, обяснява той избора си да се премести от града на дворците Русия в морската столица на България.

Топлият климат. Това е най-важната причина да забегне от Москва и да се премести във Варна за Светлана Ананиева. От 5 години тя твори кукли и играчки от плат. Радост за очите са направените от нея парцалени кукли, котки, домашни духчета, мишленца и др.

Бижута от естествени камъни пък изработва Лена Кленчина, родом от Алмати (бивша Алма Ата в Казахстан). Морето, хубавите, слънчеви и топли хора са причините тя да избере Варна за свой втори дом. От четири и половина години живее у нас. На красивите бижута, изработени от нея, може да си полюбувате на фестивала "Сръчко".

Красотата на природата ни, спокойния живот са основна причина на двама приятели - от Москва и Одеса, да се преместят във Варна. Роденият в столицата на Русия изработва шалове и кърпи, като сред акцентите му са такива с български шарки и мотиви. Роденият в Одеса радва посетителите на арт фестивала с ръчно изработени бонбони.

Фестивалът "Коледен Сръчко" ще бъде отворен всеки ден от 11 до 19 часа. На него се представят 80 майстори на сваровски бижута и сребро, изделия от мед, коледни лампи, тъкани изделия, декупаж, макреме, картини, плетива, бижута, картички и десетки други красоти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: