Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Засипват Общината с жалби за безразборно паркиране по тротоарите
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 12.03.2015Коментари (3)1116
© Varna24.bg
В Община Варна непрекъснато постъпват жалби от граждани заради безразборно паркирани по тротоарите автомобили. Жалват се предимно майки с малки деца, инвалиди и възрастни хора, за които безопасното придвижване по пешеходните се оказва невъзможно, тъй като трябва да слизат на уличното платно. Това разкри пред Дарик зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.

Според последните промени в Наредбата за обществения ред, неразрешеното движение и паркиране на МПС върху тротоарите във Варна се санкционира с глоба в размер от 50 до 200 лева. Петдесетачка е наказанието при първо провинение. Максимумът от 200 лева се налага само на нарушители с по няколко подобни провинения.

От началото на годината Общинска полиция е съставила 69 акта за паркиране по тротоари. Засега няма случай глобата да е била 200 лева, разкри зам.-кметът по сигурността.

Компромиси с тези нарушения няма да се правят, закани се Иванов. Той обаче призна, че не достигат служители, които да санкционират. Това е единствената причина в доста от случаите паркирането по тротоари да остава безнаказано.

Пешеходците: Преминаването по тротоарите във Варна си е висш пилотаж

Преминаването по тротоарите на места във Варна си е мисия невъзможна. Заради паркирането на автомобили на тротоарните плочки, на придвижващите се пеша се налага да ползват пътното платно.

И ако на места пешеходците успяват да се проврат, за майки с колички задачата е непосилна, а на пътя се налага да упражняват висш пилотаж. "Налага се да вървя по улицата и като дойде кола се чудя къде да се скрия. Ама то във Варна навсякъде е така", споделя млада майка с количка.

През април миналата година варненски майки протестираха срещу паркиралите по тротоарите и градинките автомобили. Те поискаха ефективен контрол за нарушителите.

Няма къде да се паркира, отговарят шофьори

В града, и особено в центъра, няма къде да се спира, оправдават се водачите. Според тях Общината е тази, която трябва да осигури места за паркиране. Че такива липсват признава и зам.-кметът Тодор Иванов: "Като няма къде да паркират автомобилите, те спират на забранените места. Затова се опитваме да изградим повече паркинги и хората да си паркират колите без да нарушават закона".

Нарушение ли е паркирането само с една гума върху тротоара?

Дори само едната гума на автомобила да е стъпила на пешеходната зона, шофьора го грози санкция. Плочките и бордюрите на тротоарите не са предназначени за автомобили и освен че се пречи на пешеходците, се разрушава и настилката.

В момента върви подмяната на тротоарните настилки на много места в града. Наглостта на шофьорите обаче стига до там, че паркират и върху обновените тротоари, разкри Иванов.

С подръчни средства срещу нарушителите

Един от начините да се спре паркирането на автомобили по тротоарите е поставянето на антипаркинг колчета. Предпазни пилони има поставени на много места в града. Невъзможно е обаче поставянето им на всяка улица и всеки тротоар.

Затова и някои по-находчиви варненци прибягват до подръчни средства, за да предпазят тротоара си от паркиране на автомобили.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.03.2015 г.
0
 
 
законите така са направени, че няма смисъл от глоби. друг е въпроса, че дори и да има паркинг пак ще има неправилно паркирали.
0
 
 
Празни приказки Иванов. Не хора, МЕРАК няма. Назначете 5-6 контрольора на граждански договор и заплата 100лв.+процент от глобите /по 1левче на глоба/ Тези хора сами, ще си докарат по над 1000левчета заплата. Другото е от пусто в празно
Aнонимен
на 12.03.2015 г.
+1
 
 
69 акта от началото на годината ?!? Г-н Иванов, както и да го гледаме това прави по-малко от 1 санкциониран дневно ! Дали сте се разхождали скоро пеша в града ? Чак толкова пък да не ви стигат полицаите ? Двама полицаи дневно да обикалят ще напишат повече актове за неправилно паркиране от всичките написани от началото на годината и то само в рамките на деня. Айде не се излагайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: