Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затлъстяването е основен здравословен проблем за варненските деца
Автор: Пламена Николова 09:40 / 19.05.2017Коментари (0)1558
©
Анализът на здравословното състояние на учениците от 7 до 18-годишна възраст от град Варна за последните четири години показва, че затлъстяването е на първо място сред регистрираните заболявания, научи Varna24.bg от информация на РЗИ. 

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в един от най-сериозните проблеми на съвременния човек. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. В европейските страни с наднормено тегло е 50 %, а със затлъстяване 20 % от населението. 

Проблемът не подминава и нашата страна. Статистическите данни сочат, че около 2 милиона българи са със свръхтегло, а 1 милион - със затлъстяване.

Особено тревожен е фактът, че расте броят на децата със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са около 200 хиляди деца, като 67 хиляди от тях са затлъстели.

Детското затлъстяване е ранен рисков фактор за болестност и смъртност при възрастните, тъй като в детството се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния
човек и не намаляват дори и той да отслабне. Децата със затлъстяване с голяма вероятност (71%) стават подрастващи, а след това и възрастни със затлъстяване.

Затлъстяването е социално значимо заболяване, не само поради застрашителните размери, които то достига, но и от здравните рискове, които крие. Затлъстяването е водещ
етиологичен фактор за много заболявания, които засягат икономически активното население и водят до инвалидизация, загуба на трудоспособност и преждевременна смъртност: диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, хипертония, злокачествени образования, бъбречни и чернодробни заболявания, заболявания на панкреаса, жлъчката, ставите и др.

Затлъстяването е свързано с прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма, в резултат на нарушен енергиен баланс, когато с храната се приемат повече калории, отколкото се изразходват в ежедневната ни дейност. Най-чести причини за това са приемане на големи порции храна, консумация на високоенергийни храни, ниска двигателна активност, хормонални нарушения, неправилни хранителни навици в
семейството, вродени или придобити дефекти в смилането и усвояването на хранителните вещества, емоционална нестабилност (често хората ядат повече, когато са
неспокойни, депресирани, в състояние на стрес или отегчени). 

В много случаи затлъстяването е генетично детерминирано.
В зависимост от степента на натрупване на мастна тъкан в организма, състоянието се определя като наднормено тегло или затлъстяване, които носят различна степен на здравен риск от съпътстващи заболявания.

Най-често телесното тегло се оценява посредством индекса на телесна маса - ИТМ.

Основно условие за постигане и поддържане на нормално телесно тегло е добрият баланс между прием на енергия с храната и разход на енергия при ежедневните ни дейности. 

Поддържане на здравословни хранителни навици е важно условие за профилактика на затлъстяването:

Режим на хранене 5-6 приема дневно, на малки порции, със задължителна сутрешна закуска. Тя стимулира обмяната на веществата и допринася за изгарянето на мазнините в следващите часове.

Да се храним бавно и спокойно (20 минути са необходими на мозъка да сигнализира, че сме сити).

Да избягваме продължително гладуване (при глад организмът ни се пренастройва да трупа мазнини като запаси).

Да консумираме повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско енергийни и богати на витамини, минерални вещества и фибри.

Белтъци да набавяме от нетлъсти меса (пилешко, заешко, риба), нискомаслени млечни асортименти, варива.

Да намалим консумацията на мазнини, особено на животински.

Въглехидратите в храната ни да бъдат предимно комплексни, бавноусвоими, набавени от пълнозърнести продукти, богати на хранителни влакнини, витамини от група В, Мg, Са, Fе и др.

Да пием достатъчно вода (поне 6 -8 чаши дневно), тъй като разграждането на мазнините протича с участието на вода.
Поддържане на достатъчна двигателна активност е другото важно условие за профилактика на затлъстяването - ежедневно движение пеша поне 30 минути в бързо темпо, подходящи гимнастически упражнения, физическа работа, туризъм, различни видове спорт, ограничаване времето за телевизия и компютър. 

Всичко това ще помогне за задържане на вече редуцираното телесно тегло, укрепване на организма и подобряване на работоспособността.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: