Затвор или глоба грозят магазинерка във Варна, продавала фалшиви чанти и колани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:18 / 08.06.2017
2049
Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския районен съд срещу 53-годишната Иванка К., която продавала в магазина си на ул. "Шейново" 1 във Варна стоки, имитиращи оригиналите на редица световни марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Подсъдимата ще отговаря за извършено престъпление по член 172б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 8 юни 2016 г. по сигнал била извършена проверка в магазина за чанти на ул. "Шейново" 1 във Варна, стопанисван от "Дявко" ЕООД с управител подсъдимата Иванка К. В помещението били изложени чанти и портмонета, носещи търговските марки "Михаел Корс", "Долче и Габана", "Прада", "Шанел", "Хермес" и "Бос". Управителката на магазина обяснила, че купува стоките си от различни софийски търговци, но не представила документи за произхода им.

Като свидетел по проведеното разследване бил разпитан представителят на фирмата, която представлявала притежателите на правата на световните марки. От свидетелските показания станало ясно, че нито физическото лице Иванка К., нито търговецът "Дявко" ЕООД са оторизирани да извършват продажби на стоки, собственост на притежателите на тези марки. Това било потвърдено и от Патентното ведомство на Република България. Подсъдимата Иванка К. посочила в разпита си, че е закупила стоките от базар "Илиянци" и от Пловдив.

Назначената по делото съдебно-маркова експертиза дала заключението, че съществуващото сходство между изобразените знаци на продаваните от подсъдимата чанти и колани и тези на световните марки, които са получили закрила, могат да доведат до объркване на потребителя, че купува оригинални стоки. Стойността на иззетите стоки по пазарни цени е в размер на 10 251 лева.

Предстои делото срещу Иванка К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).