Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затвор за Мартин, убил бившия си зет в Дългопол при самоотбрана
Автор: Пламена Николова 10:37 / 09.06.2021Коментари (0)985
© Varna24.bg
Архив
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с която подсъдим е бил признат за виновен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Наложеното наказание на Мартин П. е лишаване от свобода за 2 години и 6 месеца. Подсъдимият трябва да заплати общо 240 хиляди лв. на петте наследници на жертвата за причинените им неимуществени вреди, съобщиха от пресслужбата на съда, съобщиха от пресслужбата на съда.

Една от дъщерите на подсъдимия Мартин П. в миналото живеела на семейни начала с починалия Стефан С. Двойката имала две деца, които отглеждал Стефан. Той обаче смятал бащата на съжителката си за виновен за раздялата си с жената.

На 6 октомври мъжът отишъл до къщата на бившия си тъст в Дългопол. Ударил по-възрастния мъж, но той отвърнал, пробождайки бащата на внучките си с джобен нож. Раненият успял да се придвижи до филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Въпреки реанимационните действия, починал. Подсъдимият се предал в полицията. Съдебно-медицинска експертиза сочи, че причина за смъртта е нараняване в сърцето.

Деянието е квалифицирано като извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. В решението си Апелативният съд пояснява, че пострадалият е извършил нападение над подсъдимия, с което е създал непосредствена опасност от увреждане на телесната неприкосновеност и здравето на Мартин П. Безспорно е установено, че зетят е предизвикал конфликта. Атакувал е подсъдимия в гаража му, така че той безспорно е имал право да се защити. Направил го е като е нанесъл ударите с нож. Защитата обаче е била несъответна на агресията. Апелативният съд намира, че подсъдимият е използвал ножа без да е било наложително противодействие с такова оръжие, тъй като пострадалият го е нападал само с ръце. Затова и настоящата инстанция приема извода на Окръжния съд, че подсъдимият е превишил пределите на неизбежната отбрана. 

Настоящата инстанция не намери предпоставки за промяна на присъденото наказание "лишаване от свобода“, както и на обезщетенията за претърпените неимуществени вреди от роднините на починалия.

С тези аргументи Варненският апелативен съд прецени атакуваната присъда за правилна, законосъобразна и я потвърди изцяло.

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС.

 

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 3
09.10.2018 »
09.10.2018 »
08.10.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: