Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затвор за Райко, шофирал след употреба на алкохол, без книжка и предложил подкуп на полицаи
Автор: Пламена Николова 14:14 / 27.01.2021Коментари (0)1519
©
Варненският окръжен съд призна за виновен 46-годишния Райко К., за това че дал подкуп на двама полицейски служители, за да не му съставят акт да административно нарушение, като шофирал след употреба на алкохол и без свидетелство за управление на автомобил, съобщиха от пресслужбата на съда.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие. В този случай той признава вината си и всички факти и обстоятелства изложени в обвинителния акт, а размерът на постановената присъда "лишаване от свобода“ законът изисква да се намали с 1/3.

На 31.07.2020 г. Райко К. бил спрян за проверка от полицейски патрул в Девня. За да не извършат действия по служба – да довършат проверката на управлявания от него автомобил, той дал подкуп от 200 лева. Мъжът оставил две банкноти всяка с номинал от 100 лева върху седалката на полицейския автомобил под крака на единия полицай. Полицейският служител веднага излязъл от автомобила и го заключил. Райко К. бил тестват за алкохол, като пробата отчела 2,65 промила алкохол в кръвта. В хода на проверката се установило, че 46-годишният мъж не притежава свидетелство за управление на МПС и няма сключена застраховка "Гражданска отговорност“.

 Райко К. е роден в Девня, неграмотен, неженен, осъждан. Пред съда защитата му изтъкна, че той се грижи сам за три деца и е трудово ангажиран, поради което пледира за минимален размер на наказанието.

Прокуратурата от своя страна изтъкна, че критичното отношение към извършеното, самопризнанията и съдействието на разследването са смекчаващи отговорността обстоятелства. От друга страна, обаче са налице лоши характеристични данни за Райко К., предишна съдимост, невлияеща на квалификацията на деянията и негативна справка на нарушител-водач.  Държавното обвинение пледира за наказание под средния размер предвиден в НК за подкуп, което е по-тежко от двете престъпления.

За предложения подкуп, Окръжен съд – Варна наложи на Райко К. наказание 2 години "лишаване от свобода“ и глоба в размер на 200 лева, а за шофирането след употреба на алкохол 1 година  и 4 месеца и глоба - 200 лева. Заради изискването на закона, наказанията бяха намалени с 1/3, съответно 1 година и 4 месеца за подкупа и 1 година за второто престъпление. 46-годишният мъж ще търпи най- тежкото от така определените наказания, а именно 1 г. и 4 месеца затвор при първоначален общ режим и глоба в размер на 200 лева.

Райко К. следва да плати и направени в хода на делото разноски в размер на 302,99 лева в полза на Държавата. 

Присъдата подлежи на въззивна проверка в 15 дневен срок, считано от днес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: