Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затвор за пиянде без книжка, опитало да подкупи полицай при проверка във Варненско
Автор: Пламена Николова 13:06 / 28.06.2021Коментари (0)1173
© Varna24.bg
Година и 4 месеца затвор за неправоспособен водач, шофирал с 2,65 промила и предложил подкуп на полицаи, потвърди Апелативeн съд - Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Варненския окръжен съд спрямо подсъдим за две престъпления: за даване на подкуп на двама полицаи, за да не извършат действие по служба - да довършат проверка на водач на МПС, и за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Пред първата инстанция производството е протекло при съкратено следствие, като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. За деянията му били наложени 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 200 лв. Недоволен от присъдата, той я обжалва, като поиска намаляване на наказанието и условно изтърпяване. 

На 31 юли 2020 г. двама полицейски инспектори участвали в Девня в специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението. Предната вечер подсъдимият до късно пил алкохол, като продължил да го прави и сутринта на инкриминираната дата. Въпреки това, около обяд седнал зад волана, возейки трима души. Полицейският патрул спрял за проверка автомобила, движещ се с изключени задължителни светлини. Служителите поискали личните документи на водача и тези на автомобила, но Райко К. казал, че ги е забравил в дома си. Органите на реда решили да го тестват за употреба на алкохол. През това време мъжът поставил две банкноти с номинал от по сто лева на седалката на служебния им автомобил. Тестът с дрегер отчел 2,65 промила алкохол, а нарушителят бил задържан. Съставен му бил акт за извършени административни нарушения - управление на МПС без свидетелство за управление /подсъдимият не притежавал такова/, липса на регистрация на автомобила и на задължителна застраховка "Гражданска отговорност". 46-годишният Райко К. е многократно осъждан и с множество нарушения на Закона за движение по пътищата.

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура заяви, че наложеното наказание е снизходително при "фрапантните нарушения“, извършени от подсъдимия: след двудневен запой се качил в автомобил без регистрация, без документи и без светлини, но със стремеж да подкупи полицаи.

Настоящата инстанция споделя мнението на Окръжен съд - Варна, че дадените 200 лв. безспорно представляват дар на длъжностни лица от МВР, за да не извършат действия по служба. Правилен е и изводът на първоинстанционния съд, че подсъдимият е управлявал автомобила с концентрация на алкохол над 1,2 промила, а именно 2.65 промила, а това показва наличие на пряк умисъл.

Въззивният съд прие, че наложените наказания отчитат степента на обществена опасност на стореното и ще изпълнят целите на закона – да се предотвратят бъдещи подобни действия както от страна на Райко К., така и от останалите членове на обществото. Затова настоящата инстанция заключи, че се не се налага намаляване на санкциите.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд спрямо Райко К., предложил подкуп на полицейски служители, след като шофирал след употреба на алкохол и без свидетелство за правоуправление.

Решението подлежи на проверка от ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: