Затвор за рецидивист, извършил грабеж на перилни препарати и козметика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:31 / 12.05.2021
1064
Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишния Огнян С. в извършването на грабеж от хранителен магазин във Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията.

На 06.01.2021 год. той решил да открадне стоки, които впоследствие да продаде и по този начин да се снабди с пари. Към 10.50 часа влязъл в хранителен магазин "Колхоза“. Продавачката се усъмнила в лицето, тъй като й се сторило познато – запомнила подсъдимия, тъй като преди време той бил заподозрян, че откраднал  от обекта бутилка ракия.

Жената застанала на изхода на магазина. Огнян С. отишъл на щандовете за козметика и перилни препарати. Взел два броя прах, два комплекта душ-гел и спрей дезодорант, които сложил в раницата си. На изхода бил спрян от служителката на магазина, която поискала да види какво носи в нея. Той я блъснал, но жената го хванала за дрехата, която не пуснала и след излизането му от обекта.  Огнян започнал да й крещи и агресивно я избутал от себе си. С вещите в раницата избягал от местопрестъплението.

Съдебно-оценителна експертиза изготвена по делото сочи, че стойността на кражбата е 35,18 лева.

По-тежката квалификация на престъплението е заради употребената от извършителя сила, за да запази владение над откраднатите вещи.

39-годишният мъж е с начално образование, безработен и има 16 предишни присъди - предимно за кражби и притежание на наркотици.

По искане на защитата съдебното следствие беше проведено по т.нар. съкратена процедура с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. При нея, съдът е задължен от закона да намали размера на наказанието "лишаване от свобода“ с 1/3 при постановяване на осъдителна присъда.

Защитата на Огнян С. поиска от съда присъда под предвидения минимален размер от 5 години затвор. Като доводи бяха изтъкнати малкият размер на откраднатите стоки, както и липсата на намерение за употреба на сила. Посочено беше и тежкото материално и семейно положение на мъжа, който имал многодетно семейство. Освен това бил съдействал на разследването.

Варненският окръжен съд наложи на Огнян С. наказание "лишаване от свобода“ в размер на 5 години при първоначален "строг режим“ на изтърпяване, което намали с 1/3 до 3 години и 4 месеца, тъй като счете че е налице превес на смекчаващите вината обстоятелства. Променена беше и мярката за неотклонение на подсъдимия от "подписка“ в "задържане под стража“, предвид опасността лицето да се укрие от правосъдието.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).