Затвориха варненско училище заради опасна сграда

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:50 / 08.02.2018
2751
Училищният звънец няма да удари до края на учебната година в Начално училище "Васил Левски" във Варна. Причината е, че сградата е опасна заради конструктивни проблеми, въпреки че е построена преди 6 години. Проблемът е установен след извършено обследване на зданието и актуализация на техническия паспорт, съобщава БНТ. И докато проблемът бъде решен, 385 деца от 1-и до 4-и клас бяха изведени от сградата посред зима и ще трябва да довършат учебната година другаде.

Според експертизата, извършена от Община Варна, най-сериозният проблем в конструкцията е провисването на плочата над стълбището на третия етаж, при което са се изкривили вертикалните подпорни стълбове.

Звездин Стоилков, директор на Общинско предприятие "Инвестиционна политика" към Община Варна коментира: "Конструктивната експертиза изрично казва, че има проблеми с междуетажните плочи и покривната плоча. Има пукнатини по гредите на физкултурния салон, неизградени греди на някои от плочите. Като заключението на експертите е, че сградата е опасна за експлоатация".

"Проблемите ги установихме заедно със специалисти, като се надявах, че не са толкова фрапиращи и фатални и нямах очакванията, че ще бъдем изведени от сградата", заяви Стела Петрова, директор на Начално училище "Васил Левски".

Училището е построено от пловдивската фирма "Стоянстрой" по схемата на публично-частното партньорство с Община Варна. Инвеститорът оспорва експертизата и е назначил своя.

"След направено геодезическо замерване установихме, че провисванията на плочите никъде не са повече от 1,8 см., което е в рамките на допустимото, така че притесненията относно здравината на конструкцията, на когото и да било, са напълно неоснователни", коментира Стоян Сариев, управител на фирмата изпълнител.

"Направихме две срещи с тях, но към настоящия момент документи от тяхна страна не са представени", допълва Звездин Стоилков.

Докато двете страни изяснят кой трябва да извърши ремонт на училището - децата, техните родители и училищното ръководство трябва да се приспособят към извънредни условия. Навярно предстоят и дълги съдебни битки между Община Варна и инвеститора, ако не се стигне до решаване на проблема.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).