Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затворник, пребил до смърт старец за 10 лева, се поправи и съда във Варна го освободи предсрочно
Автор: Пламена Николова 15:54 / 15.05.2020Коментари (0)2032
©
Състав на Апелативен съд Варна уважи молбата за предсрочно условно освобождаване на осъден за грабеж, придружен с причиняване на телесна повреда, довела до смъртта на пострадалия, съобщиха от пресслужбата на съда.

През ноември 2008-ма година Хасан заедно със свой съучастник влезли в дома на възрастен човек в с. Илия Блъсково, за да извършат грабеж на пари. След като жертвата отказала да разкрие местонахождението им, двамата му нанесли побой и му причинили средна телесна повреда. Оставен в безпомощно състояние, на отворена врата в дома си, в студеното време възрастният мъж починал от премръзване. Двамата извършители успели да отнемат 10 лева.

Шуменският окръжен съд на 14 март 2011 е осъдил двамата извършители, като е наказал Хасан със 17 години лишаване от свобода, а съучастника му – с 15 години. Присъдата е била потвърдена от Варненския апелативен и Върховния касационен съд.

Осъденият е поискал от Варненския окръжен съд да бъде предсрочно условно освободен, след като е изтърпял повече от половината от наложеното наказание. На 22 април първата инстанция е оставила молбата на 32-годишния лишен от свобода без уважение.

Хасан Х. обжалва заключенията пред Апелативния съд.

Съдебният състав взе предвид оценката на риска, писменото становище от началника на варненския затвор, който също споделя неправилността на постановеното от Окръжния съд, и днес изслуша в открито заседание инспектор от затвора. Служителят сподели, че е констатирал коренна промяна в мисленето и междуличностните отношения на лишения от свобода. Той не е извършвал нарушения на дисциплината, включително и на местоработата си на външен обект без охрана.

Апелативната прокуратура припомни седемкратната съдимост на Хасан и факта, че досега няколко пъти съдът е отказвал да го освободи предсрочно. Според обвинението, процесът на превъзпитание не е достигнал фаза, предполагаща предсрочно условно освобождаване. 

Защитата от своя страна изложи тезата, че трайната промяна в поведението на Хасан е налице и помоли за определяне на мярка за пробационен надзор. 

За да вземе своето решение, Варненският апелативен съд се съобрази със становището на затворническата администрация, затворническото досие на Хасан и събраните в днешното заседание доказателства. Въззивната инстанция прецени, че жалбата е основателна и отмени определението на Окръжен съд – Варна, с което освобождаването е отказано. Съдът установи изпитателен срок от 4 години 3 месеца и 10 дни, какъвто е неизтърпеният остатък от наказанието. Постановена бе пробационна мярка за срок от 3 години – задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Определението на Апелативния съд за условно предсрочно освобождаване на Хасан Х., осъден за грабеж в съучастие, придружен със средна телесна повреда, от която последвала смърт, е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: