Завърши учебната година по образователните проекти на Окръжен съд - Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:56 / 07.06.2019
1663
С раздаване на удостоверения, екземпляр от Конституцията и информационни материали Окръжен съд – Варна завърши учебната година по образователните си проекти. Целта на програмите е да бъде формирана и повишавана правна култура на подрастващите.  

Финалните срещи бяха в пети и шести клас на СУЕО "Ал. С. Пушкин“ - Варна, като през учебната 2018/2019 в гимназията магистрати проведоха срещи с ученици от 11 паралелки. Единадесетокласници гостуваха в Съдебната палата на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна и проведоха симулиран съдебен процес за пътен инцидент завършил със смърт. 

Децата споделиха, че получената по време на срещите информация им е била много полезна и достъпно предадена. Голяма част от темите не са били засягани в семействата им, а за други информацията е била леко подвеждаща. 

Варненският окръжен съд реализира три образователни проекта. Това са "Час по правосъдие“ за ученици до 9 клас, "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“ за ученици от 10 до 12 клас с партньор Регионалното управление на образованието – Варна, както партньорския проект с Икономически университет – Варна "Младите и правосъдието“ насочен към студентите. 

Чрез беседи в учебните часове и лекции или при посещения в съда, магистратите запознаваха младежите с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. 

Темите, които най- често интересуваха младежите са: "Трафикът на хора и законът“, "Киберпрестъпност“, "Психоактивните вещества и законът“. Посредством интерактивни методи и разкази по действителни случаи, децата се запознаваха със законовата рамка на различните по вид престъпления и с най-често срещаните случаи на противоправни деяния, както и как да постъпят, ако станат свидетели или жертви на престъпление. 

През тази учебна година в трите образователни проекта участваха съдиите Асен Попов, Диана Стоянова,  Даниела Писарова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова, Ивелина Владова, Марин Маринов, Нейко Димитров, Ралица Костадинова, Светла Даскалова, Цветелина Хекимова и Яна Панева. Участието им като лектори в програмите е на доброволен принцип. Имаше срещи които завършваха с прегръдки на магистратите и цветя в знак на благодарност. 

През последните 4 години се проведоха десетки срещи между магистрати и ученици, както в учебните заведения, така и в сградата на Окръжен съд Варна. За този период в образователните проекти са били обхванати общо над 6 хиляди деца и студенти, като само през учебната 2018-2019 година те бяха 1320.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).