Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Завърши учебната година по образователните проекти на Окръжен съд - Варна
Автор: Пламена Николова 08:56 / 07.06.2019Коментари (0)1610
©
С раздаване на удостоверения, екземпляр от Конституцията и информационни материали Окръжен съд – Варна завърши учебната година по образователните си проекти. Целта на програмите е да бъде формирана и повишавана правна култура на подрастващите.  

Финалните срещи бяха в пети и шести клас на СУЕО "Ал. С. Пушкин“ - Варна, като през учебната 2018/2019 в гимназията магистрати проведоха срещи с ученици от 11 паралелки. Единадесетокласници гостуваха в Съдебната палата на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна и проведоха симулиран съдебен процес за пътен инцидент завършил със смърт. 

Децата споделиха, че получената по време на срещите информация им е била много полезна и достъпно предадена. Голяма част от темите не са били засягани в семействата им, а за други информацията е била леко подвеждаща. 

Варненският окръжен съд реализира три образователни проекта. Това са "Час по правосъдие“ за ученици до 9 клас, "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“ за ученици от 10 до 12 клас с партньор Регионалното управление на образованието – Варна, както партньорския проект с Икономически университет – Варна "Младите и правосъдието“ насочен към студентите. 

Чрез беседи в учебните часове и лекции или при посещения в съда, магистратите запознаваха младежите с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. 

Темите, които най- често интересуваха младежите са: "Трафикът на хора и законът“, "Киберпрестъпност“, "Психоактивните вещества и законът“. Посредством интерактивни методи и разкази по действителни случаи, децата се запознаваха със законовата рамка на различните по вид престъпления и с най-често срещаните случаи на противоправни деяния, както и как да постъпят, ако станат свидетели или жертви на престъпление. 

През тази учебна година в трите образователни проекта участваха съдиите Асен Попов, Диана Стоянова,  Даниела Писарова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова, Ивелина Владова, Марин Маринов, Нейко Димитров, Ралица Костадинова, Светла Даскалова, Цветелина Хекимова и Яна Панева. Участието им като лектори в програмите е на доброволен принцип. Имаше срещи които завършваха с прегръдки на магистратите и цветя в знак на благодарност. 

През последните 4 години се проведоха десетки срещи между магистрати и ученици, както в учебните заведения, така и в сградата на Окръжен съд Варна. За този период в образователните проекти са били обхванати общо над 6 хиляди деца и студенти, като само през учебната 2018-2019 година те бяха 1320.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: