Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Завъртат отново новия български филм "Ханът и империята“ във Варна
Автор: Пламена Николова 12:25 / 27.01.2020Коментари (0)2899
©
Поради огромния зрителски интерес, на 5 февруари 2020 г.,  сряда,  от 18.00 ч. в зала "Европа“ на Фестивалния конгресен центървъв Варна още веднъж ще бъде показан новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков "Ханът и империята“. Първата прожекция на 14 януари т.г. премина при изключителен интерес от страна на зрителите. Авторите на продукцията отговарят на молбата на Фестивалния център за още една предварителна предпремиерна прожекция пред варненската публика.

Филмът "Ханът и империята“, изграден върху оригинални кадри от суперпродукцията "Хан Аспарух“, е с нова драматургична  структура, събрана в 2 часа и 20 минути, в дигитален вариант, с 4 К изображение, със  звукови ефекти, представени в сараунд среда и  нова музика, написана специално за филма от едни от най-талантливите съвременни композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов. Запазена е и изключително въздействащата оригинална музика на големия български композитор Симеон Пиронков. Музиката е записана с голям Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров. Кадрите от картината са възстановени по уникална технология, разработена и приложена от инж. Добромир Чочов, собственик и управител на "Доли медия студио“. Изображението отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

"Иска ми се да вярвам, че филмът "Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие,  казва режисьорът на Людмил Стайков. Той ще присъства отново на прожекцията, заедно с една от изпълнителките на главните женски роли.

Прожекцията на 5 февруари т.г. във Варна  ще бъде второ публично показване на филма "Ханът и империята“, след две закрити прожекции в София – в Дома на киното и в БАН. Трилогията "Хан Аспарух“ - "Фанагория", "Преселението" и "Земя завинаги", появила се през 1981 г.,  бе с времетраене над шест часа. Тя спечели наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал и това обяснява избора за представянето му пред  пред широката публика именно в морската ни столица.

В заснемането на "Хан Аспарух" и в някои от масовите сцени преди близо четирио десетилетия са участвали над 200 000 души. "Сега, като гледам кадрите, не вярвам,че сме могли да осъществим всичко това“, казва режисьорът Людмил Стайков. Любопитно е, че всеки от участниците в масовите сцени е бил с различен костюм, грим и роля. В сцените са участвали и много известни днес българи. Филмът "Хан Аспарух“ е гледан е от над 10 млн. зрители. В суперпрдукцията едни от най-популярните български актьори - Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева. " Доли медия студио“ изцяло реставрира  в дигитален вариант филма "Хан Аспарух" по време на работата над "Ханът и империята“.  Работата над новата продукция е уникална сама по себе си заради редицата технически сложности, липсата на нотен материал от оригинала. Това е най-мащабният български филм за времето си, както впрочем и за света.

Сюжетът и философията на "Ханът и империята“ и кадрите в него са максимално близки до историческите сведителства, като в някои кадри, дори фрази на героите са възпроизведени буквално от съхранени документи. Така че "Ханът и империята“ има неизмерима образователна и познавателна стойност за всички поколения българи. Картината интуитивно се вписва в съвременната представа за произхода на българите и България. "Където и да ви заведат световните ветрища, помнете, че сте едно цяло – България“, казва главният жрец след смъртта на хан Кубрат и предупреждава синовете му: “Бог ще ви накаже с безплодие, ако не пазите завета на нашия хан...“.

Билетите за прожекцията отново са от 6 и 8 лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: