Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Зелен петък“ за събиране на шишенца от парфюми за рециклиране организира варненско сдружение
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 21.11.2019Коментари (0)2376
©
"Зелен петък“ за събиране на шишенца от парфюми за рециклиране организира варненско сдружение през тази седмица, предаде Радио "Фокус“ – Варна.

На 22-ри ноември, представители на организацията ОЦОСУР ще очакват жители и гости на града в клуба на ул. "Сава Радулов“ №14 във Варна между 11 и 17 часа.

Там желаещите да се включат ви инициативата могат да предадат непотребни малки стъклени шишенца от козметика и медикаменти, които досега са завършвали житейския си път в казана за смет.

Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще се съхраняват домашно приготвена паста за зъби и козметика, които ще бъдат показани в някои от бъдещите "зелени“ петъци. Всеки донесъл шише за рециклиране ще получи вестник "Лист" и ще има възможност да си избере книга или списание срещу символичната цена от 1 лев.

Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия "Лист по лист". Събраните средства от продажбата на книги се акумулират във фонд "Лист" и се изразходват за образователни екологични дейности за подрастващите. "За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклиране малките шишета от парфюми и медикаменти.

Това от една страна е заради специфичните им особености - те са леки, а не рядко по тях има метални или пластмасови части, които допълнително трябва да се отстраняват. Това прави преработката им икономически нерентабилна и те завършват живота си на бунището. А там стъклото е вечно. То не се разлага в природата. Единствено може да промени физическите си свойства под влияние на ултравиолетовите лъчи или радиацията. В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране.

Отпадъчното стъкло се загрява до превръщането му в течна форма и моделирането му в нов продукт. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло. Спестената електроенергия от рециклирането на една стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на един компютър“, обясняват от организацията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: