Земеделец от Варненско: Средствата са ни необходими сега

Автор: Екатерина Монева
Коментари (3)
13:20 / 06.02.2024
1353
Имаме основно две искания - финансови и законодателни. Това каза за Varna24.bg Пламен Николов, земеделец от района на Аврен. Днес, заедно с още 20 свои колеги, Николов се включи в мирен протест в защита на земеделците. Те блокираха пътя Варна-Бургас, в участъка "Харамията".

"Надяваме се управляващите да осъзнаят, че има нужда от законодателни промени и част от тежестта да падне от плещите ни. Досега не са взети мерки", уточни Николов.

Той поясни, че е земеделец, а не юрист и не може държавата да очаква от него постоянно да се занимава с правна документация.

"В един момент започнахме да се чудим дали да си обработваме земята, или да подаваме справки". Той напомни, че през миналата година земеделците не са получили обещаните субсидии.

"Намериха начин да намалят и да отсрочат субсидиите на голяма част от земеделците. Препращат ни към следващи периоди, за след няколко месеца, когато сме подавали декларацията. По този начин отсрочват плащанията, а на нас средствата са ни необходими сега", обясни още Николов и допълни, че ако не успеят да наторят, засеят и напръскат на време това ще засегне реколтата. "Сроковете вече минаха", поясни Николов.

Той отново напомни, че зърното от Украйна е на много по-ниска цена, защото в момента страната получава огромна финансова подкрепа от Европа и не търпи същите изисквания като България.

"Ако ни поставят на равни начела просто нямаме никакъв шанс. Това е вече две години. Като се почне от Ковид, цените на горивата, а сега и войната. Това всичко се отрази негативно на бранша", обясни Николов.

По думите му заради всички тези фактори себестойността на продуктите са скочили с до 30%, а цената на продукта е с 20% надолу. "Как можем да оцелеем?" попита Николов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (276):
24.04.2024 МС: Обещаната "украинска помощ" ще бъде изплатена в пълен размер
24.04.2024 Кабинетът на среща с представители на земеделския сектор у нас
25.03.2024 Българските земеделци с финансова инжекция до 170 млн. лева
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл! Ще има облаги за тях
07.03.2024 ЕК одобри 120 млн. лв. за помощи за производителите на зърно и маслодайни култури
26.02.2024 Спешно решаване на проблемите на фермерите: Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).