Зевзек провежда на живо много интересен експеримент във Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (8)
08:39 / 17.01.2024
12144
Много интересен експеримент, свързан с когнитивно изкривяване, пробва неизвестен зевзек във Варна.

На множество места из града - по дърветата, са закачени табели с текстове от Библията. Те не пречат на никого, не са и скандални, все пак това е Светото писание.

Точно това е накарало неизвестния зевзек да направи своя експеримент - по подобие на различни снимки и клипчета, които бълват социалните мрежи, но са фейкове, правени с изкуствен интелект.

В случая е изписан текст, с авторство апостол Матей. Текстът е: Обичайте и позволете да бъдете обичани. Бъдете добри един към друг". Посланието е хубаво, и според автора на табелата, която е закачена на "Почивка", е от Матей, глава 7, стих 12.

В Библията (дори и в трите превода) оригиналния текст обаче е: И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците.  

Зевзекът, поставил табелата, няма как да е объркал толкова много. По скоро е пробвал на яве максимата "Реалността не винаги е това, което изглежда". За това винаги трябва да проверяваме нещата, които виждаме, чуваме, дори и мислим, защото както казват психолозите: не трябва винаги сляпо да вярваме и доверяваме на собствените си възприятия, а да се съмняваме в тяхната способност да ни предават правдоподобно информацията от заобикалящия ни свят.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).