Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
Автор: Пламена Николова 09:55 / 12.04.2019Коментари (0)6983
© Фейсбук
След решение на Районния съд във Варна Община Варна ще трябва да заплати над 23 хил. лева обезщетение на жена, загубила 8 свои близки при потопа през 2014 г., научи Varna24.bg.

Тя е предявила по съдебен ред претенции към Общината с обвинението, че до трагедията в дома й се стигнало заради непочистеното дере, където била изградена къщата им.   

В документите по делото жената посочва, че на 19 юни 2014г. по време на валеж от дъжд, около 18.30 часа мощна вълна от вода и кал, изпълнила отдавна непочистваното, разрушавайки огради и стени, изтръгвайки дървета и разрушавайки множество сгради. 

Парцелът, върху който била изградена жилищната сграда бил изцяло разрушен, като в него намерили смъртта си 8 човека, между които единствената й дъщеря и двамата и внука. Приливната вълна прииждала откъм гората по дерето, като носената от водата кална маса заливала всичко по пътя си и станала причина за погиването, както на имота на ищцата, така и за намиращите се в него хора.

В момента на наводнението събраните в къщата на жената близки десет човека празнували завръщането на дъщеря й и внуците й от Германия.

Единствения спомен, който имала бил, че в дома й нахлува огромна водна маса, която я изтласква до тавана на стаята, в която са се намирали. Последният й спомен бил, че се опитва да задържи ръката на малкото си си внуче.

Жената се събудила се с помощта на хора, без да има преценка за време, в безпомощно състояние полугола до Трафопоста намиращ се на около 500 метра от дома й, в долната част на улицата. Тя твърди, че е била влачена в безсъзнание от калната водна маса, заедно с дървета и покъщнина, по дерето, и достига до трафопоста на ул."Балкапан".

В последствие, със Заповед на Кмета на Община Варна била определена границата на бедственото положение и трябвало незабавно сградите с нарушена конструкция в следствие на бедствието от 19.06.2014г. да бъдат освободени от хора, механизация, продукти, материали, общоопасни средства и други. Без да е връчена нарочна заповед  на собственичката на имота, било разпоредено премахване на остатъка от постройката.

Жената твърди, че непочистването на това дере от Община Варна, която била и собственик на дерето, е станало причина за нанесените на ищцата вреди - събаряне на собствения й недвижим имот, както и нанасянето на неимуществени вреди. 

Дерето било до голяма степен запълнено с наноси от пръст и всякакви отпадъци, обрасло с растителност вкл. дървета, със силно намалена водопропусквателната способност, в някои свои участъци - напълно заличено и трудно различимо от околните терени. По протежение именно на тази част от дерето се е намирал имота й. 

Общината допуснала възникването на поземлени имоти, строителство на сгради в югозападната част, до и вътре в дерето. Това също били фактори, довели до пълната невъзможност на дерето да изпълнява водоотводнителните си функции и да се създадат предпоставки за причинените вреди.

Поради това, че към момента на предявяване на исковете са извършени дейности по изграждане на корекция на дерето върху недвижимия имот, на стопанката  било невъзможно същият да бъде възстановен -наново изграден в предишния си вид, поради което тя, можела да претендира единствено за парично обезщетение, явяващо се пълната стойност на имота.

Размера на претендираните имуществени вреди, поради това, че било налице погиване на имота, била за заплащане равностойността му по средни пазарни цени към датата на разрушаването, а именно по 1000лв/кв., както и за изцяло погиналото движимо имущество: готварска печка - 550 лева; холова гарнитура-800 лева; 2 бр. маси-300 лв; телевизор плазма 800 лева; пералня-400 лева; хладилник 500 лева; компютър- 400 лева; килими и пътеки-400 лева; комплект спалня - 800 лева; столове- 300 лева; холова секция - 500 лева; кухня с кухненска посуда - 1500лева. Общата стойност на обзавеждането била 7250 лева.

От Община Варна оспорват претенциите като изтъкват факта, че недвижимият имот (жилищна сграда), по отношение на който се признава правото на собственост на ищцата Ж.А.Ш., бил построен без строително разрешение и книжа.        

Според юристите на общината не можело ищцата да черпи основания единствено от изгодните за нея факти и обстоятелства, които са известни на обществеността, в това число и наличие на незаконно строителство в недопустима близост до или в руслото на дере, след като и самото строителство на ищцата също било незаконно. Нещо повече, имало много голяма вероятност погиването на  сградата предвид статута й на незаконна, наред с целия комплекс от причини, довели до вредоносния резултат, голям принос за неговото настъпване да се отредял на липсата на конструктивна издържаност на сградата, игнориране и неспазване на минималните изисквания за сигурност и безопасност на сградата в конструктивно отношение, с неясен коефициент на осигуреност при сеизмично и друго натоварване на конструкцията на сградата. Тази вероятност се засилвала от обстоятелството, че в хода на обявеното бедствено положение Община Варна възложила на изпълнителя "СС-Консулт“ ЕООД конструктивно обследване на засегнатите от бедствието жилищни .

Съдът реши, че дори да се приеме, че действията на ищцата по изграждане на къщата без строителни разрешения и на границата с процесното дере са незаконосъобразни, то не е налице съпричиняване като основание за намаляване дължимите обезщетения за причинените вреди, тъй като именно ответната община е осъществила бездействие по упражняване контрол досежно незаконно изградените постройки и предприемане на действия по събарянето им. Това поведение на ответната община също е действие на виновно неизпълнение на задълженията за осигуряване поддръжката на отводнителното съоръжение.               

В решението от 18 април се посочва, че се осъжда Община Варна да заплати сумата от 10 000 лева, предявена като част от вземане в общ размер на 39250 лева, представляващо обезщетение за претърпени имуществени вреди – равностойността на погиналия недвижим имот на ищцата: еднофамилна жилищна сграда със застроена площ от 32 кв.м,  сумата от 3984.41 лева, предявена като част от вземане в общ размер на 15638.02 лева, представляващо обезщетение за забава в размер на законната лихва върху главницата от 39250 лева за периода от 20.06.2014г. до 22.05.2018г.;Сумата от 7000 лева, претендирана като част от вземане в общ размер на 20000 лева, представляваща обезщетение за претърпени от ищцата неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания, поради нейните лични преживявания при наводнението на 19.06.2014г. Сумата от 2789.09 лева,  предявена като част от вземане в общ размер на 7968.42 лева, представляващо обезщетение за забава в размер на законната лихва върху главницата от 20000 лева за периода от 20.06.2014г. до 22.05.2018г.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски окръжен съд, в двуседмичен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
29.08.2018 »
28.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: