Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Женски фигури на Адриана Добрева в Градската художествена галерия - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 29.08.2022Коментари (0)775
©
Изложба скулптура на варненката Адриана Добрева се открива на 30 август в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Проектът е подкрепен от Националния фонд “Култура".

18 работи, по които авторката е работила напоследък, изразяват нейното усещане за женското начало като мекота на формите и топлина на материала. Тя претворява идеята за вечната женственост в обтекаеми стилизирани фигури, парадоксално събиращи в едно обемност и елегантност. Творбите са изработени от многослойно дърво и са създавани в изтощителен процес на рязане и наслояване. Накрая скулптурите са преминали през скрупульозна финална обработка, която впечатлява със съвършената гладкост на повърхностите. Но най-забележителна е работата с фладера на дървото, като различната посока на срезовете позволява на Адриана Добрева да добави ефектни напълно естествени цветни акценти във формите.

“Идеята ми беше да представя красотата на женското тяло в цялото му многообразие - споделя авторката. - Обичам многото лица на женствеността - и изящни, и пищни, винаги различни. В началото на този проект беше случайността - най-хубавите неща стават съвсем случайно. Когато направих първата скулптура от тази серия, си казах - в това има много възможности, и започнах да търся варианти - така се появиха една след друга и останалите. Откривах различни начини и едва сега виждам безкрая на това, с което съм се захванала - могат да се правят толкова интересни неща с разнообразни материали, само човек да има сили, ръце, въображение и време."

Това е първата самостоятелна изложба на Адриана Добрева, реализирана само от материала дърво. Една изложба, която ще предизвика внимателно вглеждане.

Адриана Добрева е родена в Асеновград, завършва Художествената гимназия в Смолян, а след това ВСУ "Черноризец Храбър“ - Варна, със специалност "Художник – моден дизайн“ и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ със специалност "Скулптура“. Специализирала е работа с мрамор при проф. Иван Русев. Участва в пленери по скулптура. Съществена част от творческата й дейност е работата като художник - сценограф в Държавен куклен театър - Варна.

Отличена е с награда за скулптура, осигурена от Община Варна, на традиционната изложба “Св. Лука" на Сдружение на художниците - Варна за 2021.

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 30 август на ул. “Л. Каравелов" 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: