Женски фигури на Адриана Добрева в Градската художествена галерия - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 29.08.2022
788
Изложба скулптура на варненката Адриана Добрева се открива на 30 август в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Проектът е подкрепен от Националния фонд “Култура".

18 работи, по които авторката е работила напоследък, изразяват нейното усещане за женското начало като мекота на формите и топлина на материала. Тя претворява идеята за вечната женственост в обтекаеми стилизирани фигури, парадоксално събиращи в едно обемност и елегантност. Творбите са изработени от многослойно дърво и са създавани в изтощителен процес на рязане и наслояване. Накрая скулптурите са преминали през скрупульозна финална обработка, която впечатлява със съвършената гладкост на повърхностите. Но най-забележителна е работата с фладера на дървото, като различната посока на срезовете позволява на Адриана Добрева да добави ефектни напълно естествени цветни акценти във формите.

“Идеята ми беше да представя красотата на женското тяло в цялото му многообразие - споделя авторката. - Обичам многото лица на женствеността - и изящни, и пищни, винаги различни. В началото на този проект беше случайността - най-хубавите неща стават съвсем случайно. Когато направих първата скулптура от тази серия, си казах - в това има много възможности, и започнах да търся варианти - така се появиха една след друга и останалите. Откривах различни начини и едва сега виждам безкрая на това, с което съм се захванала - могат да се правят толкова интересни неща с разнообразни материали, само човек да има сили, ръце, въображение и време."

Това е първата самостоятелна изложба на Адриана Добрева, реализирана само от материала дърво. Една изложба, която ще предизвика внимателно вглеждане.

Адриана Добрева е родена в Асеновград, завършва Художествената гимназия в Смолян, а след това ВСУ "Черноризец Храбър“ - Варна, със специалност "Художник – моден дизайн“ и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ със специалност "Скулптура“. Специализирала е работа с мрамор при проф. Иван Русев. Участва в пленери по скулптура. Съществена част от творческата й дейност е работата като художник - сценограф в Държавен куклен театър - Варна.

Отличена е с награда за скулптура, осигурена от Община Варна, на традиционната изложба “Св. Лука" на Сдружение на художниците - Варна за 2021.

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 30 август на ул. “Л. Каравелов" 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата
МВР: Пожарът във варненския хипермаркет е локализиран


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).