Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жером Ферари спечели първата Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов“
Автор: Пламена Николова 14:51 / 30.05.2019Коментари (0)2078
©
Първата Европейска литературна награда "Димитър Димов“ спечели французинът Жером Ферари с романа си "Проповед за падането на Рим“. Отличието му бе връчено вчера в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ във Варна. Проявата е част от фестивала "ВарнаЛит“, който се реализира със съдействието на Община Варна. Приветствия към участниците отправиха министърът на културата Боил Банов, Коста Базитов, зам.-кмет на общината, а срещата откри Свилен Спасов, един от инициаторите на фестивала.  

Конкуренция на Ферари бяха авторите Дмитрий Глуховски с романа "Текст“, Добромир Байчев - "Глиненият цар“, Саулюс Шалтянис - "Дневникът на еврейската принцеса“ и Тайе Селаси - с романа "Отивам си е възвратен глагол“. Четирима от авторите присъстваха лично на събитието.

Председател на журито, оценяващо творбите, е дъщерята на Димитър Димов - писателката Теодора Димова, а членовете са проф. д-р по български език и литература Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов и Свилен Спасов. Относно мотивацията за избора си на победител, журито сподели, че се е спряло на Жером Ферари заради умелото художествено пресъздаване на изпитанията пред европейската идентичност и убедителното изобразяване на обременената от своята история Европа. Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Европейска литературна награда "Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия писател. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в предходната година. В първото издание на конкурса, който ще се провежда ежегодно, 21 издателства номинираха 39 романа от съвременни български (28) и чуждестранни (11) автори от територията на континента Европа. Победителят печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: