Жители на Генерал Тошево останаха с дни на сухо заради замърсена вода

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:05 / 30.04.2019
1456
Жителите на кв. "Пастир“ в Генерал Тошево ще останат поне още няколко дни без вода, докато отровните пестициди не бъдат напълно изчистени чрез промиване на тръбите, 

Припомняме, че под надзора на Районната прокуратура в Генерал Тошево са преприети действия по разследването по образувано досъдебно производство, след като на 25 април 2018 г., е било установено, че водата на квартал "Пастир" в Генерал Тошево има специфичен мирис и пяна. 

Няма пострадали хора и животни.

Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич, а местопроизшествието е било посетено и от окръжния прокурор на Добрич. Досъдебно призводство се води за евентуално престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който тури или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, отъдето се черпи вода за пиене.

Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа.

Незабавните действия  по разследването са установили източника на замърсяването на водата с пестициди. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства. Действията на няколко институции – ОД на МВР, РЗИ, община Генерал Тошево, ВиК – Добрич се съгласуват с Окръжната прокуратура в Добрич. Населението е уведомено за проблема със замърсената вода от полицията и администрацията на общината.

Взетите проби от водата ще бъдат изпратени в лаборатория за изследване. До излизане на резултатите от  тях водоснабдяването ще остане спряно и ще се извършва с водоноски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).