Жители на "Ракитника" протестираха срещу "Южен поток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:32 / 09.09.2013
2324
Въпреки гаранциите на инвеститорите, че проектът "Южен поток" няма да окаже никакво влияние върху екологичната среда в района и ще открие 6000 работни места в България, вчера в мест. Ракитника се проведе протест на живеещи в района.

Те изразиха негодуванието си и посочиха, че ще търсят вариант да атакуват решението на екоминистерството да изгради сухоземната част от проекта "Южен поток" в мест. Ракитника.

Хората се опасяват от нискочестотен шум и замърсяване на водата, което инвеститорите изключват като възможност и дават за пример Германия, където бе пуснат газопровод близнак на "Южен поток".

"Аз лично смятам да водя дела срещу държавата, защото тя никаква отговорност не поема за този проект и последиците от него. Писахме писма с конкретни въпроси до Министерството на околната среда, до президент, до парламент, до председатели на комисии, до премиера. Всички тези въпроси обаче бяха прехвърлени към "Южен поток" АД. Т.е. държавата не пое отговорност да ни предостави нито един отговор на нашите въпроси и притеснения", допълни варненецът.

"След изграждането на промишлен комплекс, състоящ се от приемен газов терминал, компресорна и измервателни станции, тези, които живеят тук, ще се замислят сериозно дали да не се върнат отново в града, тъй като постоянното живеене тук вече ще е трудно заради шума. Този шум е записан в доклада на инвеститора, но в него няма ясен и твърд ангажимент по ликвидирането на вредните последици", коментира Галин Генчев. От 5-6 години мъжът притежава имот в мест. Боровец, където прекарва всяка свободна минута от времето си.

Оттук нататък предстои собствениците в засегнатите местности да решат дали ще обжалват решението на екоминистерството групово или поотделно.

Инвеститорите пък заявяват, че само в строителството ще бъдат заети 2500, а останалите - в снабдяване и обслужващи. Няма никакви причини за притеснения, че шумът на компресорната станция в района до Варна, където отиват 4-те тръби с газ, ще надвишават нормите, категорични бяха експертите. Самите компресори са последна дума на техниката и по всички изисквания на ЕС. Всеки от тях ще бъде в отделно железобетонно хале, покрито с шумопоглъщащи плоскости. Инфразвукът няма дори да се доближи до границата на човешките възприятия, категорични са експертите.

Нямат основания и притесненията за култовия плаж Паша дере, защото тръбите от морето, изтеглени до компресорната станция на 2 км от брега, ще бъдат закопани, драгирани на 4 м под земята. Причини за замърсяване от отпадъци също няма, защото природният газ идва от Русия чист и обработен по всички параметри за директен транспорт. И затова новата компресорна станция няма да бъде сепаратор на газа като съществуващата досега в същия район.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (1)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).