Жителите на "Аспарухово" на бунт срещу открития отводнителен канал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:25 / 31.08.2016
5548
Отворено писмо до институциите от жителите на ул. "Белгород" и ул. "Орел" в Аспарухово се разпространява в социалната мрежа. Ето какво написаха недоволните жители на квартала зад моста, преживели най-страшния потоп във Варна през 2014 г. Те се обявяват против изграждането на открит отводнителен канал, който да минава край домовете им: 

"До г-н Иван Портних - Кмет на гр. Варна
До г-н Виктор Бузев - Главен архитект на гр. Варна
До г-н Стоян Пасев - Областен управител на гр. Варна
До Общински съвет - гр. Варна
До г-жа Калина Белмезова - Кмет на район Аспарухово

Уважаеми гореспоменати,
Предвид протеклите събития през последните две години в гр. Варна и по- специално кв. "Аспарухово", ние жителите на злополучния квартал имаме много въпроси и притеснения за действията, които всички Вие предприемате спрямо нас, с цел нашата безопасност. 

Въпреки нежеланието на голяма част от съкварталците ни във връзка с проект " Охранителни канали", Вие успешно си го прокарахте и в момента работите ( Западен охранителен канал). Може би, ако всички Вие бяхте достатъчно открити, честни и доблестни да застанете с лицата и имената си пред нас, и разясните с подробности, какво точно предстои и как ще бъде реализирано, ние нямаше да бъдем така неспокойни за това, какво се случва. 

Не можем да отречем, че все пак имаше реакция от страна на районния кмет г-жа Белмезова, но това не ни внесе спокойствие и надежда за утрешния ден. Защо ли?! Защото за съжаление и тя самата нямаше точна представа, как ще се случва всичко. Да се върнем на конкретните въпроси, които вече почти година не намират своя отговор.

Започнахте реализацията на проектите. Отчуждихте имоти, изсякохте дървета, а други чакат своята смърт. Изграждането на " Западен охранителен канал", буди тревога. Бихме казали, прекалено много тревога. Там тази безопасност, която сте предвидили, минава през жилищен район, в непосредствена близост до домовете на хората ( ул. Белгород и ул. Орел). За там по проект няма предвидени средства за покриване на канала. Имаше възражения, подписки, внесени жалби от целия засегнат район, но нищо! 

Всъщност предшественика на г-жа Белмезова ни представи някакъв проект, направен във връзка с нашата подписка, но се оказва, че няма утвърден такъв. Обещания има много, но на хартия с подпис и печат, до този момент няма! До днес!
Днес ( 29 август 2016 г.), получихме така упорито критата новина, че този участък от канала няма да бъде покрит. Поне не и докато не пуснете в експлоатация каналите. Едва тогава евентуално ще кандидатствате за отпускане на средства.... Тоест никога! 

Всички ние, които имаме нещастието да живеем в този участък, ще бъдем принудени да се радваме на популацията на всякакви гадинки и насекоми, зарази и миризми. Да не споменаваме и мръсния канал, който неминуемо ще си прекарат от ромската махала в самия охранителен канал.
След като не намирате за нужно да ни предоставите реална и точна информация, както и да се съобразите с нашите възражения, ние ще бъдем принудени да предприемем протестни действия, които ако не бъдат взети под внимание, ще ескалират в гражданско неподчинение и търсене на правата ни, в съда в Страсбург.

Желателно е да бъдат предотвратени подобни действия, но това зависи единствено от Вас самите!
 
Ние сме хора, като Вас и искаме да бъдем чути!
Няма да допуснем до домовете ни да минава открит канал!

Имаме предложение за Вас, което между другото преди година и половина предложихме и на проектантите Ви: - Заповядайте да прекарате остатъка от живота си в нашите домове! Отгледайте децата си в тази " здравословна" среда! Създайте им уют, чистота и спокойствие тук, на наше място! Ние с готовност ще заемем Вашето място във Вашите домове!
От жителите на засегнатия район!"


Виж коментарите (2)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).