Жителите на Казашко категорично против АМ "Черно море" да минава над селото

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
08:58 / 02.03.2021
3962
В писмо до Varna24.bg жителите на варненското село Казашко изразяват категоричното си несъгласие с предложението на общинския съветник от ДБ, Николай Капитанов, АМ "Черно море“ да минава над селото. Публикуваме позицията им без редакторска намеса: 

"Във връзка с внесено предложение в Общински съвет, Варна, от съветника от “Демократична България" Николай Капитанов, връзката между бъдещата автомагистрала “Черно море" и магистрала “Хемус" да бъде планирана по-близо до Варна, а именно в непосредствена близост до с.Казашко, ние, жителите на селото категорично възразяваме, поради следните причини:

Беше планирано бъдещата автомагистрала да пресича Варненското езеро в района на гр.Белослав. Новото предложение е трасето да бъде изместено с 10 км. в посока Варна и след отбиване, "Черно море" да пресича езерото в района на с. Казашко без обсъждане и съгласуване с жителите му. 

Село Казашко винаги е било център на материалната и духовна уникална култура на  казаците в България. То е като оазис, който макар и много близо до суетата на Варна, все пак остава закрит и позволяващ човек да се откъсне от градската шумотевица. Както преди повече от 100 години то, със своите благодатни природни дадености, е станало спасение за избягалите казаци, така и днес то се явява пристан за отдих, култура и туризъм. 

Защитената местност "Казашко", над която предлагат да се случи строителство, е съхранила популацията на защитени видове птици и е още една отметка за това колко е важно да се запази чистотата и обособеността на това населено място. Правейки съпоставка с градската картина и по-конкретно с магистралата, с висок шум и замърсяване, твърдим, че ще бъдат пагубни за околните флора и фауна.

Наличието на такова транспортно съоръжение ще направи условията за живеене в селото много по- неблагоприятни, а извършваните  културни дейности, които са от международно значение ще останат в миналото.

Обобщавайки всичко това, изразяваме категоричното си несъгласие с предложението на общинският съветник Николай Капитанов, което пряко и косвено ще повлияе отрицателно на нормалната жизнена среда в населеното място и защитена местност "Казашко".

Изразяваме възмущението си, че г-н Капитанов е направил подобно предложение, без да вземе предвид мнението на жителите на с. Казашко.

Настояваме, в едно с мисълта за социално-икономическото развитие на страната и гр.Варна, да не се "жертва" едно уникално за България населено място  с вековна история, каквото е нашето село!"

Писмото до медията ни е придружено с подписка от жителите на с. Казашко

 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).