Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Живи ли са изчезнали преди 15 години български моряци?
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 10.04.2017Коментари (0)1336
©
Вече близо 15 години двама български моряци продължават да бъдат в неизвестност, след като попадат в буря в Средиземно море. Капитанът на яхтата "Йосиф и Ана" Димитър Димитров и помощникът му Огнян Балевски изчезват през ноември 2002 г. във водите край Алжир, буквално на метри от брега. До него благополучно успяват да стигнат другите двама от екипажа - Александър Великов и Руси Рачев, които тогава са студенти.

Официално Димитров и Балевски, които днес трябва да са съответно на 67 и 57 години, се водят за безследно изчезнали и наскоро бяха обявени за издирване от "Интерпол".

На 12 октомври 2002 г. яхтите "Йосиф и Ана" и "Съни Куин" потеглят от Варна и се насочват към Канарските острови, откъдето да се включат в презокеанска регата. Както ще стане ясно по-късно, двете лодки не са имали право да преминават Босфора, тъй като са били пригодени за плаване само в Черно море.

Последната спирка на яхтата преди корабокрушението е в тунизийския град Бизерт. Там екипажът получава прогноза за буря в Северозападна Европа и решава да изчака два дни. Времето постепенно започва да се оправя и лодката напуска пристанището заедно със "Съни Куин".

Пътуването е нормално, но на следващия ден, 7 ноември, попада в буря до крайбрежието на Алжир. Около 21 ч. в залива Анаба голяма вълна залива лодката и я накланя на 90 градуса, разказва оцелелият Александър Великов.

Прозорците на яхтата се чупят, моторът се поврежда, токът спира, а уредите за навигации и радиостанцията излизат от строя. Екипажът цяла нощ се бори с бурята, а на сутринта решава да напусне яхтата и с плуване да достигне до близкия бряг. Времето продължава да е лошо - вали дъжд, видимостта е слаба, има големи вълни и силно течение. Четиримата яхтсмени скачат в морето. Всичките са със спасителни жилетки и се държат за един спасителен пояс. Когато вече наближават брега, ги залива голяма вълна. Тя помага на Александър и Руси да излязат на сушата, но от Димитър и Огнян няма следа. Издирването им през следващите дни не дава резултат.

Капитанът и помощникът му имат достатъчно опит, като и предишни пъти са попадали в критични ситуации в морето, твърдят техни колеги. Близките им пък недоумяват как от 4-членния екипаж се спасяват аматьорите, а изчезват професионалистите.

Година и половина след инцидента в интервю за списанието "Морския свят" семейството на Димитров задават редица въпроси, на които не могат да намерят отговори.

Според съпругата му Маргарита и дъщеря му Йоана конструктивно яхтата е непотопяема и дори да се е разбила и потопила трябва да останат следи от нея. На снимките, които са направени от разследващите власти в Алжир, се забелязва, че на брега има изхвърлени талашитени плоскости, а лодката е била изработена от метални конструкции и обзаведена с масивно дърво.

Семейството недоумява как не са открити и нефтени петна, след като яхтата е била заредена в Тунис с 1,2 тона гориво.

Странно им се струва, че не е използван бутонът за директно излъчване на SOS сигнали, както и че вълна е успяла да изкърти от тавана закрепената с метални планки радиостанция.

Дъщерята Йоана определя като абсурдни твърденията на оцелелия Александър, че след започването на бурята баща й е насочил яхтата към брега, защото това било противно на всички правила и равносилно на самоубийство.

Семейството не разбира и как телата на Димитър и Огнян не са изхвърлени от морето, ако двамата са се удавили.

Почти 15 години след корабокрушението на яхтата "Йосиф и Ана" край бреговете на Алжир продължава да няма следа за двамата моряци, съдбата им продължава да бъде забулена в мистерия, а Димитър Димитров и Огнян Балевски продължават да се водят безследно изчезнали.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: