Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Журналистът Нина Локмаджиева със силни думи след загубата на Иван Станчов
Автор: Пламена Николова 09:25 / 25.11.2021Коментари (0)1362
© Фейсбук
Снимка: Нина Локмаджиева
Арт журналистът Нина Локмаджиева сподели мил спомен и нейна авторска снимка в памет на Иван Станчов, дипломат, бивш външен министър и създател на Карин Дом във Варна. 

"Иван Станчов - сърцат, изтънчен, непосреден, усмихнат, завладяващ и вдъхновяващ! Щедростта му направи възможен Карин Дом във Варна. Той умееше да обединява хората в името на каузи, умееше да пали искри.

Имах изключителната привилегия да направя интервюта, фотосесии и да участвам в снимането на документални филми за този голям човек. Спомням си как по време на снимки преди десетина години се подпря на една лопата в двора на Карин Дом и каза, че е градинар като дядо си, дипломата, после премина през поляната с разцъфнали макове. Снимах го там, така искам да го запомня - в светлина. Светлина по пътя нагоре, пътуващ рицарю на добротворството!", гласи коментарът. 

Нина сподели и филма, посветен на изключителната личност на Иван Станчов.  

Както Varna24.bg съобщи, дипломатът и бивш министър на външните работи Иван Станчов почина вчера сутринта в дома си в Шотландия на 92 г. 

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Той е син на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Има трима братя и три сестри. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини.

Иван Станчов се завръща в България през 1990 г. за първи път след 47 години. С ентусиазъм помага на демократичните сили в страната. Още през 1991 г. е изпратен посланик на България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия.

Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940 г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).

През 1994 г. - 1995 г. става външен министър в служебното правителство на Ренета Инджова. Носител е на много български и международни отличия както за дейността си като дипломат, така и за множеството благотворителни инициативи, с които искаше България да стане едно много по-добро място за живеене.

Иван Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Основател е и председател на фондация “Карин дом" – Варна. Основател и директор на ИМИР; основател и член на УС на Дом “Гаврош" – Варна; Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-1995).

Поклон пред паметта му!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: