Журналистът Нина Локмаджиева със силни думи след загубата на Иван Станчов

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:25 / 25.11.2021
1444
Арт журналистът Нина Локмаджиева сподели мил спомен и нейна авторска снимка в памет на Иван Станчов, дипломат, бивш външен министър и създател на Карин Дом във Варна. 

"Иван Станчов - сърцат, изтънчен, непосреден, усмихнат, завладяващ и вдъхновяващ! Щедростта му направи възможен Карин Дом във Варна. Той умееше да обединява хората в името на каузи, умееше да пали искри.

Имах изключителната привилегия да направя интервюта, фотосесии и да участвам в снимането на документални филми за този голям човек. Спомням си как по време на снимки преди десетина години се подпря на една лопата в двора на Карин Дом и каза, че е градинар като дядо си, дипломата, после премина през поляната с разцъфнали макове. Снимах го там, така искам да го запомня - в светлина. Светлина по пътя нагоре, пътуващ рицарю на добротворството!", гласи коментарът. 

Нина сподели и филма, посветен на изключителната личност на Иван Станчов.  

Както Varna24.bg съобщи, дипломатът и бивш министър на външните работи Иван Станчов почина вчера сутринта в дома си в Шотландия на 92 г. 

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Той е син на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Има трима братя и три сестри. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини.

Иван Станчов се завръща в България през 1990 г. за първи път след 47 години. С ентусиазъм помага на демократичните сили в страната. Още през 1991 г. е изпратен посланик на България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия.

Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940 г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).

През 1994 г. - 1995 г. става външен министър в служебното правителство на Ренета Инджова. Носител е на много български и международни отличия както за дейността си като дипломат, така и за множеството благотворителни инициативи, с които искаше България да стане едно много по-добро място за живеене.

Иван Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Основател е и председател на фондация “Карин дом" – Варна. Основател и директор на ИМИР; основател и член на УС на Дом “Гаврош" – Варна; Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-1995).

Поклон пред паметта му!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).