Зимните курорти търсят кадри с опит от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:51 / 16.11.2017
1629
Много от зимните курорти в България търсят хора, работили през летния сезон по хотелите във Варненско. Така им се дава шанс да удължат заетостта си по специалността. 

Напоследък и Германия търси много активно наши кадри за зимния сезон. Това сподели в сутрешния блок на тв "Черно море" директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. Става дума за всякакви кадри от хотелиерството и ресторантьорството - като се започне от администратори и се стигне до готвачи и пом.-готвачи, уточни той. 

Те са най-търсени и понастоящем на българската трудова борса. Напоследък има и доста свободни позиции за продавач-консултанти, траен глад има и за международни шофьори, посочи Михайлов.

Той каза, че равнището на безработицата във Варна към момента е около 3% и е сред най-ниските в страната. 

В Бюрото по труда са регистрирани малко над 5000 души, при 170 000 души икономически активно население в морския град. През последните 2 г. се наблюдава спад на безработицата, дори и в селища с традиционно високи нива като Дългопол и Вълчи дол. Намалението спрямо м.г. е с над 5%. Обяснението е, че много от безработните са намерили реализация в по-големите градове или в чужбина. Варна става предпочитано място за живеене и от много млади хора от други краища, които завършват образованието си тук.

Божидар Михайлов открои и страните, към които българските работници се насочват най-често. Това са Германия, Испания и островите на територията на Гърция. Най-много вакантни места там обявяват в селското стопанство и в социалната сфера за подпомагане на възрастни хора по домовете им.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).