Зинаида Златанова учудена, че Варненският апелативен район никога не е имал собствена сграда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:44 / 04.11.2013
1359
"Разпоредих на главния секретар на министерството специален и спешен одит на 1000 съдебни имота. Досега никой не е правил анализ колко струват, колко ресурси са изхарчени". Това каза във Варна вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя посети Апелативен район - Варна от където започва обиколката й - след това ще бъде в Бургас и Велико Търново.

Зинаида Златанова посочи, че чрез продажба или замяна могат да се набавят необходимите допълнителни средства и да се намерят по-практични решения за съдебните имоти. Това беше отбелязано по повод на факта, че магистратите във Варна нямат собствена сграда. 9 правораздавателни институции са пръснати в 5 сгради, което създава неудобство в работата им.

"С учудване разбрах, че Варненският апелативен район никога не е имал собствена сграда, а съществува от 135 години", каза вицепремиерът. Тя припомни, че проблемът се влачи от четирима министри преди нея, а е поставен остро в четвъртия месец от мандата й и в едно неблагоприятно икономическо състояние на страната. "Бюджетът на министерството на правосъдието е намален за следващата година с 12%", каза Златанова.

"В лошия сграден фонд във Варна работят общо 480 магистрати и служители, от които 175-ма съдии. Те раздават правосъдие в 15 съдебни зали, 3 от които са в плачевно състояние", допълни тревожните факти Даниела Костова, която е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и повече от 20 години е работила във Варненския апелативен район.

"Разбрах във Варна за оставката на Бойко Найденов, но научих, че тя е дадена поради лични причини и затова няма как да ги коментирам", каза Зинаида Златанова.

Докладът от Брюксел се очаква през януари, но той обхваща 6 показателя, само единият от които е за правораздаване, и през цялото това време в България, когато е имало 3 правителства, 2 парламента и 2 Висши съдебни съвета", допълни вицепремиерът.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).