Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Златни искри 2021" даде старт на 27 нови детски песни
Автор: Пламена Николова 12:30 / 15.11.2021Коментари (0)1495
Сред изключително голяма конкуренция в 9-ото издание на конкурса "Златни искри“ журито излъчи 7 песни победители. В  9-ия Европейски конкурс за детска песен "Златни искри“ участваха 27 нови песни на автори от 10 европейски страни.

Конкурсът "Златни искри“ е единственият подобен в страната за професионални автори на детски песни. Най-важната му цел е да насърчава песенното творчество за деца, затова ежегодно в него участват и утвърдени, и млади автори – текстописци, композитори и аранжори. Песните са написани за деца от 3 възрастови групи: 6- 8 години, 9-11 години и 12-14 години. 

Деветото издание на конкурса премина при изключително голяма активност на радио слушателите. Те изпратиха повече от 750 съобщения във Фейсбук страницата на Радио Варна, за да изберат своята предпочитана песен. Техният фаворит е песента "Курабийка“ по музика и аранжимент на Щерион Пилидов, текстна Михаил Недков, в изпълнение на Детска вокална група "Палави ноти“. Щерион Пилидов е китарист, работил с редица известни български изпълнители и е композитор на повече от 100 песни. Въпреки трудната ситуация, на 23 октомври във Варна се състоя концерт с участието на част от изпълнителите и гости.

Журито с председател композитора Стефан Илиев отличи на първи място наред с "Курабийка“ хърватската песен "Само смях“ по музика, текст и аранжимент на Тихомир Прерадович, "Поколения“ (музика Румен Бояджиев – син, текст Даниела Кузманова, аранжимент Борислав Бояджиев, изпълнява Евгения Кринчева), "Самодивски сълзи“ (музика и аранжимент Петър Писарски, текст Жанина Малакова, изпълнява Кая Иванова), "Свят от светлина“ (музика Хайгашод Агасян, текст Анета Мутафова, аранжимент Светослав Лобошки, изпълнява Ая Христова) и песента "Когато стъпиш в синия свят“ на композиторката от Сърбия Весна Велкович. Наградата на БНР – звукозапис, е присъдена на Виктория Асенова, изпълнителка на песента "Котешка история“ по музика и аранжимент на Емил Струнджев и текст на Жива Кюлджиева. Наградата за най-добър солист е присъдена на австрийката Сара Антона Лобниг, изпълнителка на песента "Болезнени чувства“.

Две български песни са отличени със специална наградата на Фондация "Откритие“ – организатор на конкурса: "Повярвай си само“ (музика Иван Стойнев, текст Христина Димова, аранжимент Мирослав Маринов, изпълнява Мария Кабакова) и "Мечтай“ (музика Галина Георгиева и Николай Райнов, текст Соня Василева и Галина Георгиева, аранжимент Николай Райнов, изпълнява Габриела Петрова). Двама са отличените  за перспективен автор: Айзък Катаниа де Джовани от Малта, композитор на песента "Alter ego“ и Виктория Беломъжова, автор на текста и музиката на песента "Извънземно“.

В конкурса "Златни искри“ тази година участваха песни от Австрия, България, Беларус, Босна и Херцеговина, Малта, Словения, Сърбия, Турция, Украйна и Черна гора. Те ще звучат и в бъдеще в българския музикален ефир и може би ще станат хитове.

Добър спомен остана в гостите на проявата и рециталната програма, с участието на гост-изпълнители и традиционното представяне с нова песенна продукция на детско шлагерно студио ДА,Стелко, Вили Станева, Елиз Нигохозова и др., която се състоя  в концертното студио на БНР-Варна.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри“ провежда с подкрепата на Министерство на културата на Република България, БНР, БНР-Радио Варна, и фонд "Култура" на Община Варна.

Конкурсът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: