Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Златният делфин" раздаде своите награди
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 07.10.2014Коментари (0)714
©
На тържествена церемония снощи завършващият днес във Варна ХVІ Международен куклен фестивал "Златният делфин" 2014 връчи своите награди. С най-много награди бяха отличени трупите на Държавен куклен театър - Варна и Столичен куклен театър - София.

Непосредствено преди церемонията филм-концертът "Чарли" на Умбри-А Кончерто и Били Брас Бенд от Перуджа, Италия, посветен на 125-годишнината от рождението на Чарли Чаплин, зареди с празнично настроение очакващите наградите театрали. В емоционално обръщение към участниците минути преди тяхното обявяване председателят на международното жури Никола Вандов отбеляза: "Колеги, обичайте куклата, усетете бога в себе си, който може да дава живот на мъртвата материя, куклата е шансът на този театър, а не тегобата да играеш само зайчета и мечета. Обичайте куклата. Без вашата любов тя ще остане бездиханна и с празни очи."

В категорията спектакли за деца Голямата награда за цялостен спектакъл, статуетката "Златният делфин", беше присъдена на спектакъла на Столичен куклен театър - София "Приказка за Скитника - крал" по Карел Чапек, режисьор Катя Петрова, сценография Станислава Кръстева, музика Христо Йоцов. Постановката заслужи и наградата за режисура на Катя Петрова. Още една награда за режисура беше връчена - на Вера Стойкова за спектакъла "Малки вълшебници" на ДКТ - Варна. Награди за сценография получиха Свила Величкова (за спектаклите "Басни по Лафонтен" на ДКТ - Бургас, "Малки вълшебници", "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна и "Джуджето Дългоноско" на ДКТ - Сливен) и Станислава Кръстева (за спектакъла "Приказка за Скитника - крал" на Столичен куклен театър). Христо Йоцов заслужи наградата за оригинална музика с работата си по "Приказка за Скитника - крал" и "Бурята" на Столичен куклен театър. Награда за актьорско майсторство получи актьорският ансамбъл на спектакъла "Малки вълшебници" на ДКТ - Варна. Награда за женска роля в категорията взе Елса Клавел за спектакъла "Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ", френско-испанска продукция на Арп ан Перигор и Ла мар де марионетас - Мадрид, Испания. В тази категория не бяха присъдени награди за музикално оформление, за нова българска куклена пиеса и за адаптация на литературно произведение.

В категорията спектакли за възрастни Голямата награда за цялостен спектакъл "Златният делфин" не беше присъдена. Награда за режисура и хореография получиха Боян Иванов и Татяна Соколова за спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. Наградата за сценография взе Тодор Тодоров за видео и компютърна анимация на спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. За оригинална музика беше наградена група IRFAN за спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. Награда за мъжка роля заслужиха Марсело Лафонтана за спектакъла "Прометей" на Лафонтана - Формас Анимадас от Вила ду Конд, Португалия, и Красимир Добрев за спектаклите "Малки вълшебници" и "Професия лъжец" на Куклен театър - Варна. За същите два спектакъла награда за женска роля получи Евгения Василева от ДКТ - Варна. И в категорията за възрастни не бяха присъдени награди за нова българска куклена пиеса и за адаптация на литературно произведение.

Журито присъди и две специални награди за достойно дебютиране на фестивала "Златният делфин" на трупите на "Дъ Кий Тиътър" от Тел Авив, Израел, и Куклен театър "Хает - Сал" от Сувон, Корея. Награда за дебют, осигурена от Съюза на артистите в България, получи Стефан Димитров - за изпълнението му в спектакъла "Машината Ян Бибиян" на Театър "Ателие 313" - София. Наградата за най-добра техническа група заслужи Държавен куклен театър - Варна.

Подробности за фестивала могат да се открият в сайта на Държавен куклен театър Варна, а снимки от филм-концерта "Чарли" и церемонията са публикувани в албума: The Golden Dolphin 2014 - Awards.

Тази вечер е последното събитие от програмата на "Златният делфин" 2014 - от 19 ч. в залата на Кукления театър отново ще бъде представен филм-концертът "Чарли".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: