"Златният делфин" раздаде своите награди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:23 / 07.10.2014
718
На тържествена церемония снощи завършващият днес във Варна ХVІ Международен куклен фестивал "Златният делфин" 2014 връчи своите награди. С най-много награди бяха отличени трупите на Държавен куклен театър - Варна и Столичен куклен театър - София.

Непосредствено преди церемонията филм-концертът "Чарли" на Умбри-А Кончерто и Били Брас Бенд от Перуджа, Италия, посветен на 125-годишнината от рождението на Чарли Чаплин, зареди с празнично настроение очакващите наградите театрали. В емоционално обръщение към участниците минути преди тяхното обявяване председателят на международното жури Никола Вандов отбеляза: "Колеги, обичайте куклата, усетете бога в себе си, който може да дава живот на мъртвата материя, куклата е шансът на този театър, а не тегобата да играеш само зайчета и мечета. Обичайте куклата. Без вашата любов тя ще остане бездиханна и с празни очи."

В категорията спектакли за деца Голямата награда за цялостен спектакъл, статуетката "Златният делфин", беше присъдена на спектакъла на Столичен куклен театър - София "Приказка за Скитника - крал" по Карел Чапек, режисьор Катя Петрова, сценография Станислава Кръстева, музика Христо Йоцов. Постановката заслужи и наградата за режисура на Катя Петрова. Още една награда за режисура беше връчена - на Вера Стойкова за спектакъла "Малки вълшебници" на ДКТ - Варна. Награди за сценография получиха Свила Величкова (за спектаклите "Басни по Лафонтен" на ДКТ - Бургас, "Малки вълшебници", "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна и "Джуджето Дългоноско" на ДКТ - Сливен) и Станислава Кръстева (за спектакъла "Приказка за Скитника - крал" на Столичен куклен театър). Христо Йоцов заслужи наградата за оригинална музика с работата си по "Приказка за Скитника - крал" и "Бурята" на Столичен куклен театър. Награда за актьорско майсторство получи актьорският ансамбъл на спектакъла "Малки вълшебници" на ДКТ - Варна. Награда за женска роля в категорията взе Елса Клавел за спектакъла "Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ", френско-испанска продукция на Арп ан Перигор и Ла мар де марионетас - Мадрид, Испания. В тази категория не бяха присъдени награди за музикално оформление, за нова българска куклена пиеса и за адаптация на литературно произведение.

В категорията спектакли за възрастни Голямата награда за цялостен спектакъл "Златният делфин" не беше присъдена. Награда за режисура и хореография получиха Боян Иванов и Татяна Соколова за спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. Наградата за сценография взе Тодор Тодоров за видео и компютърна анимация на спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. За оригинална музика беше наградена група IRFAN за спектакъла "Мълчаливи предания" на ДКТ - Варна. Награда за мъжка роля заслужиха Марсело Лафонтана за спектакъла "Прометей" на Лафонтана - Формас Анимадас от Вила ду Конд, Португалия, и Красимир Добрев за спектаклите "Малки вълшебници" и "Професия лъжец" на Куклен театър - Варна. За същите два спектакъла награда за женска роля получи Евгения Василева от ДКТ - Варна. И в категорията за възрастни не бяха присъдени награди за нова българска куклена пиеса и за адаптация на литературно произведение.

Журито присъди и две специални награди за достойно дебютиране на фестивала "Златният делфин" на трупите на "Дъ Кий Тиътър" от Тел Авив, Израел, и Куклен театър "Хает - Сал" от Сувон, Корея. Награда за дебют, осигурена от Съюза на артистите в България, получи Стефан Димитров - за изпълнението му в спектакъла "Машината Ян Бибиян" на Театър "Ателие 313" - София. Наградата за най-добра техническа група заслужи Държавен куклен театър - Варна.

Подробности за фестивала могат да се открият в сайта на Държавен куклен театър Варна, а снимки от филм-концерта "Чарли" и церемонията са публикувани в албума: The Golden Dolphin 2014 - Awards.

Тази вечер е последното събитие от програмата на "Златният делфин" 2014 - от 19 ч. в залата на Кукления театър отново ще бъде представен филм-концертът "Чарли".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).