Знамето на Варна се "върна" от Антарктида

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:12 / 23.05.2023
857
Знамето на Варна, което кметът Иван Портних подари на екипажа на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий“ преди експедицията до Антарктида, бе върнато днес във Варна. Кметът го получи от капитана на българския военен научноизследователски кораб Николай Данаилов по време на церемонията за връчване на награди "Варна“ в сферата на културата, образованието и науката за 2022 г. Това съобщи Община Варна на страницата си. 

Флагът е бил качен на кораба на 27 декември 2022 г., когато започна историческото плаване до Антарктида, припомни Николай Данаилов. Заръката на кмета е била знамето да се развее на десния борд и после на пилона на българската база на Ледения континент. На 14 февруари 2023 г. гордо го развяхме на Антарктида, каза кап. Данаилов. Той върна флага на кмета Иван Портних в края на тържеството в зала "Пленарна“ на Общината. 

Сред носителите на тазгодишните призове "Варна“ в сферата на висшето образование и науката е и творческият колектив на проекта "Научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ - уникална научна платформа за изследване на световния океан“ с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. На тържеството проф. Медникаров благодари на Община Варна за вниманието, което е оказала на екипа на проекта, както и на всички варненци и представителите на морската индустрия и бизнес за подкрепата за инициативата, която по думите му не би се състояла без колективните усилия на много хора. 

Пътуването на НИК 421 продължи 127 денонощия, в които корабът измина малко повече от 19 000 морски мили или приблизително около 35 000 км, докладва при завръщането му капитан Николай Данаилов. Експедицията транспортира и стовари на брега близо 40 тона материални и хранителни припаси за 31-та антарктическа българска експедиция. Военните моряци осигуриха от борда на кораба извършването на научни изследвания за флората и фауната, геоморфоложки проби на дъното на Южния залив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).