Зона Нира арт отвори врати във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:41 / 26.08.2021
1961
От днес изкуствата във Варна имат още една територия - Зона Нира арт. На откриването снощи около вратата на ул. “Св. Климент" 23 Б в Гръцката махала се събраха представители на артистичната общност в морския град - художници, писатели, музиканти, както и ценители, меценати и колекционери. Звуча ренесансова лютня, имаше наздравици, вокални импровизации и много настроение, заредено с очаквания за бъдещи срещи.

Домакинът - арт журналистът Нина Локмаджиева, приветства многобройните гости и благодари на екипа от приятели и партньори, с чиято подкрепа Зоната става възможна. Подчерта творческите връзки с традициите на график дизайн студиото Сталкер и неговия създател Димитър Трайчев, и със съществувалата доскоро варненска галерия Теди и галеристката Йорданка Торнева. “В Зоната ще отваряме книги, ще обсъждаме картини, ще правим интервюта, ще научаваме по нещо ново, ще спорим, ще търсим високата култура. Ще бъде място за приятелски срещи, в които се надявам да се включите. Защото вярвам, че силата на изкуствата е в споделянето" - обобщи тя и посочи, че за нея е чест 12 изключително уважавани български артисти да изпратят свои творби за откриването.

Изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на първата изложба, представи идеята на колекцията August in Heart - да се съберат сега, години след спирането на фестивала Август в изкуството, едни от най-ярките художници от Варна, София и страната, участвали в повечето от изданията на форума. Това са  Васил Василев, Веселин Начев, Георги Йорданов, Георги Лечев, Десислава Минчева, Димитър Трайчев, Любен Генов, Мария Зафиркова, Милко Божков, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев и Цветан Кръстев. Всеки от тях е забележително име в българското изкуство, работите, с които се включват в изложбата, са представителни, от различни периоди на творчеството им, сред тях има и съвсем нови платна живопис.

Новото място за творчески комуникации ще дава възможност за неформално общуване с изкуствата и обмен на идеи в градска среда.

Срещите ще продължат и онлайн в сайта за култура www.ArtVarna.net

и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).