Зоните за платено паркиране нажежиха страстите сред варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:03 / 21.03.2012
2562
Новите зони за платено паркиране в центъра, които стартираха тази седмица, нажежиха страстите сред варненци. Свикнали да паркират, без да се налага да бъркат в джоба си, гражданите недоволстват от новата придобивка. Мнозина от тях все още не са информирани за старта на паркинг зоните и се сърдят, когато разберат, че ще бъдат таксувани, призна Стоян Аргиров, шеф на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", на което бе поверено управлението на близо 200 паркоместа. Налага се да заскобваме колите на нарушителите, макар че се опитваме да проявяваме толерантност към хората, тъй като явно част от тях изобщо не знаят за старта на зоните за паркиране. Сигурно ще отнеме поне месец, докато гражданите свикнат с новата организация. Дотогава правим всичко по силите си, за да информираме за условията за експлоатация. Слагаме уведомителни бележки по всички автомобили, паркирани в зоните. Инструктирал съм служителите да разясняват подробно какъв е редът за ползване, изтъкна Стоян Аргиров.

Вече имало десетки обитатели на сградите около зоните за паркиране, които са си платили необходимата абонаментна месечна такса. Шефът на общинското предприятие обаче отказа да посочи конкретната бройка както на абонираните, така и на заскобените коли.

Места за платено паркиране отдавна са обособени на ул. "Русе" (в отсечката между ул. "Кръстьо Мирски" до ул. "Кавала", вкл. и на площадчето, образувано между двете улици), на бул. "Чаталджа" (между ул. "Ген. Колев" и ул. "Цар Асен"), на ул. "Цар Асен" (между ул. "Печ" и ул. "Драва Чех") и на ул. "Преслав" (пред Областната администрация - Варна). Официалният старт на въпросните близо 200 места обаче се протака около 2 години, така че вече на никого не му се вярваше, че паркинг зоните ще влязат в експлоатация. От понеделник обаче те работят с пълна пара - от 9 до 19 ч. през всичките дни от седмицата с изключение на събота и неделя. През останалото време ползването на паркоместата е безплатно. Безплатно зоната може да се ползва по принцип от автомобилите със специален режим, както и от колите на инвалиди.

30 минути престой излиза 50 ст. За час шофьорите плащат по левче, за 2 часа - 2,50 лв., а за 3 часа - 3 лв. 10 лв. месечно за един автомобил е таксата за живеещите в района на зоните за паркиране. В случай на нарушение служители на предприятието и на Общинска полиция имат право да закопчават колите със "скоби". Таксата за освобождаване от "скобите" е 20 лв. Освен нея обаче нарушителите трябва да плащат и дължимото за престоя на паркинга.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).