Зрелищното танцово шоу открива извънредното есенно издание на Европейския музикален фестивал Варна 2020

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:35 / 02.10.2020
1449
Горещ старт ще има 17-то издание на Европейския музикален фестивал Варна, което извънредно се провежда през есента тази година. Ще го даде испанската фламенко звезда Давид Перес, който идва на 11 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Аплодираният в Европа, Азия и Близкия Изток фламенко танцьор ще играе във Варна спектакъла на чувствата "Пунтал“. Постановката навлиза в дълбочината на фламенкото и неговите основи - китарата, текстовете на песните, изразителността на движенията. Давид Перес разкрива същността на "Puntal"/Основи/: "Това е спектакъл, който се ражда от простотата, от необходимостта и от най-дълбоките бездни на душата на един артист. Бяга от аргументация и драматургия. Основава се на самите чувства, залегнали в същността на артиста, от онази особена чувствителност, която го характеризира и го различава от останалите. Това е "тризъбецът“, основите на фламенко - музика, пеене, танц. Пеенето кара сетивата на артиста да вибрират, китарата дава живот на тялото му, а словото отприщва целия изразен потенциал, показвайки артиста такъв, какъвто е.“

Неизброими са трупите, с които танцува испанската звезда. Най-значимите спектакли на Давид Перес са: "В духа на 6 струни" на Хосе Луис Ортис Нуево, "Разтърсвания" и "Два гласа за един танц" с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла "Севилска вечер", спектакълът "Четири вечери" на фламенко биеналето в Севиля 2008, "Фламенко въздишка" на танцьорката Мануела Карраско, "Кармен" на Салвадор Табора.

Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни "таблаос": "Ел Аренал", "Лос Гайос" (Петлите), "Каса де ла Мемория (Дом на паметта), "Севилско патио" или "Каса Патас". Критикът Хуан Верхильос го определя като "Прочувствен до мозъка на костите", а Хавиер Прието казва, че Перес танцува "новата фламенко традиция".

От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл "Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му "Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представена е и в София и Русе. Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2020 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и др.

Билетите за концерта "Puntal“ на Давид Перес са на цени от 15 до 45 лв. Билети могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).