Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зрелищното танцово шоу открива извънредното есенно издание на Европейския музикален фестивал Варна 2020
Автор: Пламена Николова 11:35 / 02.10.2020Коментари (0)1433
©
Горещ старт ще има 17-то издание на Европейския музикален фестивал Варна, което извънредно се провежда през есента тази година. Ще го даде испанската фламенко звезда Давид Перес, който идва на 11 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Аплодираният в Европа, Азия и Близкия Изток фламенко танцьор ще играе във Варна спектакъла на чувствата "Пунтал“. Постановката навлиза в дълбочината на фламенкото и неговите основи - китарата, текстовете на песните, изразителността на движенията. Давид Перес разкрива същността на "Puntal"/Основи/: "Това е спектакъл, който се ражда от простотата, от необходимостта и от най-дълбоките бездни на душата на един артист. Бяга от аргументация и драматургия. Основава се на самите чувства, залегнали в същността на артиста, от онази особена чувствителност, която го характеризира и го различава от останалите. Това е "тризъбецът“, основите на фламенко - музика, пеене, танц. Пеенето кара сетивата на артиста да вибрират, китарата дава живот на тялото му, а словото отприщва целия изразен потенциал, показвайки артиста такъв, какъвто е.“

Неизброими са трупите, с които танцува испанската звезда. Най-значимите спектакли на Давид Перес са: "В духа на 6 струни" на Хосе Луис Ортис Нуево, "Разтърсвания" и "Два гласа за един танц" с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла "Севилска вечер", спектакълът "Четири вечери" на фламенко биеналето в Севиля 2008, "Фламенко въздишка" на танцьорката Мануела Карраско, "Кармен" на Салвадор Табора.

Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни "таблаос": "Ел Аренал", "Лос Гайос" (Петлите), "Каса де ла Мемория (Дом на паметта), "Севилско патио" или "Каса Патас". Критикът Хуан Верхильос го определя като "Прочувствен до мозъка на костите", а Хавиер Прието казва, че Перес танцува "новата фламенко традиция".

От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл "Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му "Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представена е и в София и Русе. Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2020 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и др.

Билетите за концерта "Puntal“ на Давид Перес са на цени от 15 до 45 лв. Билети могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: