Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Звездата Патрик Дюпон: Във Варна осъзнах, че любовта е нещо, което може да се докосне и усети
Автор: Екип Varna24.bg 17:35 / 27.07.2018Коментари (0)3229
©
"Ако не можете да кажете нещо – танцувайте! Танцът е израз на всички емоции, които бушуват във вас. В това е вашата сила – да споделяте любовта с публиката“, каза френската балетна звезда Патрик Дюпон на среща с почитатели във Варна. Неговата бляскава кариера започва със Специалната награда, равна на Гран при в Младша възраст на Балетната олимпиада през 1976 г. Тогава 16-годишният Дюпон блясва със своя неподражаем талант и виртуозност, за да достигне до титлата Etoile – звезда на Парижката Гранд опера и до директор на тази елитна трупа.

Състезатели, участници в Международната лятна балетна академия, педагози, балетмайстори и почитатели препълниха днес залата в хотел "Черно море“, за да се видят със своя идол. Елегантен, усмихнат и много развълнуван, Патрик Дюпон ще е гост на финалния тур за разпределяне на наградите на конкурса. Той отговори на въпросите на публиката, раздаде автографи и сподели невероятни истории от своя живот.

"Когато бях на 7, чувствах много силни емоции: любов, гняв, радост. А не можех да ги изразя. Тогава тренирах джудо и един ден чух отдолу музика: "Емпромптю“ от Шопен, която толкова ме грабна, че слязох да видя какво става. Там момичетата играеха балет. Тяхната преподавателка ме огледа и ми каза да танцувам. Започнах да играя – не си спомням какво – но на финала видях, че всички бяха просълзени от радост. И си казах – ето, това е, което искам да правя. Да споделям това, което чувствам, чрез танц“, сподели Патрик Дюпон. Той разказа любопитни спомени за работата си с Морис Бежар, който му поверява главната партия в "Болеро“ и за партньорството си с Мая Плисецкая. Сподели също как е променил облика на балетната трупа в Нанси и я е направил балетната сцена там едно обичано от публиката и печелившо място, което е съживило индустрията в целия район. По подобен модел – като продуцира класически балети и съвременни творби, Патрик Дюпон успява да развие работата на Парижката Гранд опера.

Когато се върна назад към годината на своя триумф във Варна, Патрик Дюпон припомни изключителната роля на доц. Емил Димитров – дългогодишния двигател на конкурса, който продължава да живее в сърцата на балетната общност: "Има чудеса, които се случват в живота, но те са възможни, когато се създават от хората - каза Дюпон. - Едно такова чудо създаде Емил Димитров и това е Балетният конкурс във Варна. Спомням си как ме посрещна на летището в София и ми говореше само с поглед. От него разбрах колко е важно да се полагат грижи към младите артисти, за да заблестят те като диаманти. Благодарение на г-н Димитров ние успяхме да изпъкнем и да се възвисим на този конкурс.“

"Нещата, които дълбоко ме трогнаха при моето идване във Варна, бяха срещите с други състезатели и педагози. Те ми дадоха широта и разкриха нови хоризонти пред мен. Буквално дни след като спечелих своята награда на конкурса, аз танцувах в САЩ с най-големите – Баришников, Макарова, Плисецкая. И именно във Варна осъзнах, че любовта е нещо, което може да се докосне и да се усети. Усетих увереност и сила. Затова искам да се обърна към младите танцьори тук: Не сте сами! Нищо, че се налага да излетите от дома, че ще ви липсват вашите близки и приятели. Винаги ще имате на кого да дадете своята любов! Като артисти ние имаме едно послание, което носим, независимо дали играем "Болеро“, "Пролетно тайнство“ или "Корсар“ - свободата да обичаме, да бъдем каквито сме и да правим каквото желаем!“, обърна съм към младите надежди големият артист.

"И в танца, и в спорта, и в политиката трябва да се научим на скромност. Да се научим да споделяме тайните, без да се притесняваме. По време на конкурса във Варна един участник ми показа как по-добре да правя пируети, въпреки че знаеше, че няма да вземе медал. Аз спечелих наградата. Тук, във Варна не само се състезаваме, а се учим един от друг. Това продължавам да правя и аз - да предавам нататък“, развълнувано каза Патрик Дюпон.

На срещата във Варна той получи своята неочаквана изненада от дългогодишния фотограф на Балетния конкурс Стоян Лефеджиев, който подари на Патрик Дюпон исторически снимки от конкурса през 1976 г.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур започват от 18 лв., а за двете Гала вечери – от 25 лв. Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: