Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Звезден концерт във Варна чества 110 години от рождението на Шостакович
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 02.02.2016Коментари (0)1171
©
Силно начало за XIII Европейския музикален фестивал обещава концертът, с който пролетният фестивал на Варна ще бъде официално открит на 27 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. "Шостакович и неговите съвременници" е проект на ценената по цял свят и обичана от варненската публика българска пианистка Пламена Мангова. Посветен е на едно значимо събитие от световния културен календар - 110-годишнината от рождението на великия композитор Дмитрий Шостакович. Богатото творческо наследство на гениалния руски музикант е една от най-ярките и плодотворни нишки в разноликата тъкан на европейската музикална култура на XX век.

Идеята на Пламена Мангова събира съзвездие от европейски музикантис руски произход, които идват от най-престижните музикални сцени на стария континент. За нея мениджърът на Агенция Елит Мюзик Мария Кондова споделя: "Българската пианистка Пламена Мангова фокусира у себе си щедрия талант на ярък солист, изключителен камерен музикант и блестящ концептуалист. Именно тя е обединителната фигура в този концерт, в който блестят имената на още трима от най-елитните изпълнители от съвременния европейски и световен концертен подиум, които ще дебютират на варненска сцена."
В първата част на концерта ще прозвучат емблематични произведения на композиторите съвременници на Шостакович Бела Барток, Бенджамин Бритън и Сергей Прокофиев.

Пламена Мангова ще си партнира последователно с виртуозният цигулар Антон Бараховски,главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, ститулувания като "Обой №1 света" Алексей Огринчук, соло-обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и с изключителния руски виолончелист Александър Князев, смятан за наследник на великия Мстислав Ростропович. Той ще дойде във Варна със скъпоценното си виолончело от 18 век, работа на ученика на Страдивариус Карло Бергонци, чийто звук със сигурност ще грабне сърцата на варненските меломани.

Във втората част на концерта ще бъде изпълнена последната Симфония №15 на Дмитрий Шостакович - своеобразна равносметка на цялото симфонично творчество на композитора и неговото сбогуване със света. Симфонията ще прозвучи за първи път във Варна в ефектната камерна версия на Виктор Деревянко за цигулка, виолончело, пиано и 13 ударни инструмента. В това изпълнение ще имат изразително присъствие и водещите български перкусионисти Радостин Кукудов, Румяна Михайлова и ДобриПалиев.

XIII Европейски музикален фестивал Варна 2016 се организира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна.

Началото на концерта на 27 март е от 19:30 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна. Билетите са на цени от 15 до 25 лв. с ограничен брой VIP места от 30 лв. Могат да се купят от Билетния център на ФКЦ.

В продажба са и билетите за другия голям концерт от фестивала - гастролът на израелския виртуоз на цигулката Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ Радиона 31 март също в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. Билетите за концерта са на цени от от 15 до 30 лв. Само 50 билета са VIP места от 40 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: