Звездно откриване на музикалното “Варненско лято" 2017

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:49 / 21.06.2017
1807
Звездно откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2017.

За тържествения концерт на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център пристигат големите български музиканти Минчо Минчев и Евгени Божанов заедно с госта Янг Чанг Чо. Диригент е маестро Емил Табаков, знаковата Рапсодия "Вардар" ще изпълни оркестърът домакин на Варненската филхармония. Ще прозвучат Тройният концерт на Бетовен и Пет танца от Табаков, които ще имат своята българска премиера във Варна.

Огромно преживяване за меломаните обещава мащабния концерт, с който на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център се открива Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2017. Първият и най-дългогодишен фестивал в България и тази година ще има очакваното от меломаните силно начало, което ще събере в една вечер класическа българска творба, знакова за музикалната култура на нашата страна, шедьовър от световното музикално наследство и произведение на най-новата българска симфонична музика.

Публиката ще се потопи в музика от най-висок клас в тази тържествена вечер, когато на сцената "ще свещенодействат" големият цигулар Минчо Минчев, брилянтният пианист Евгени Божанов, виртуозният виолончелист Янг Чанг Чо и Варненската филхармония с диригент уважавания маестро Емил Табаков.

По традиция първо ще прозвучи музикалната емблема на "Варненско лято" - симфоничната Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - един от основателите на Летните тържества, с които започва историята на първенеца сред българските фестивали и която десетилетия наред огласява форума за открит. След този своеобразен химн на фестивала ще чуем Тройния концерт на Бетовен - Концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор, оп. 56, от Лудвиг ван Бетовен - прекрасна творба на великия германски композитор от началните години на 19. век, която дава възможност за блестящи солови изяви.

Специалното внимание, което ММФ "Варненско лято" обръща през годините към най-новото в българската симфонична музика, ще даде възможност на родната публика да чуе за пръв път в неговата цялост симфоничния цикъл "Пет български танца". Цикълът е създаден от маестро Емил Табаков през 2010 г. и досега е изпълняван в Гърция, Турция и Русия. Заедно с Осмата симфония на Табаков, Пет български танца са издадени от английската фирма "Toccata Classics" през миналата година като първи диск от цикличното издание "Симфониите на Емил Табаков". Емил Табаков е автор на девет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови проиведения. Повечето от тях са написани по поръчка на фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за звукозаписни компании - Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др.

СОЛИСТИТЕ

проф. Минчо Минчев - цигулка

Самото присъствие на проф. Минчо Минчев обещава изключително преживяване за фестивалната публика. Неговото изкуство е оценявано със суперлативи в целия музикален свят, канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес - Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия-Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен - Германия. Журира престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010. От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров. Горещо отдаден на идеите на варненския фестивал, Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия Варненско лято, в която отскоро организира и конкурса "Цигулките на проф. Минчев" за млади таланти.

Евгени Божанов - пиано

Евгени Божанов е роден през 1984 г. в Русе. Дебютира пред публика прави на 12 години в родния си град с концерт за пиано на Моцарт. През 2001 г. продължава образованието си в Германия. Международната му кариера стартира след спечелването на няколко конкурса, сред които Святослав Рихтер в Москва, Куин Елизабет в Брюксел и Ван Клибърн във Форт Уърт, Тексас. Гастролира в Белгия, Япония, Абу Даби, в Musikverein във Виена, Sаntory Hall в Токио, Берлинска филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Tonhalle в Дюселдорф. Прави турнета с Немския симфоничен оркестър (Берлин) и с Националния оркестър на RAI, с Филхармоничния оркестър на Лондон и с Оркестъра на Maggio Musicale Fiorentino и Мюнхенския камерен оркестър. През този артистичен сезон той има рецитали в Мюнхен, Варшава, Лисабон, Палермо, Коимбра, Клавирния фестивал Di Brescia e Bergamo, както и концерти с Държавния оркестър на Атина на фестивала Flanders в Гент, с Камерния оркестър на Баварското радио, Филхармонията на Ливърпул, Симфоничния оркестър на Малмьо, Оркестър Тосканини в Парма, с окестър Haydn в Болцано и с Оркестъра на Академията Санта Чечилия в Рим. Предстоят му концерти в Royal Festival Hall с Филхармонията под диригентството на Ю. Валчуха и с Тонкюнстлер оркестър под диригентството на Ю. Садо. Планира концерти в Musikverein във Виена.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).