Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Звездно жури ще определи кои са най-добрите млади пишещи българи у нас и в чужбина
Автор: Пламена Николова 09:39 / 17.12.2020Коментари (0)1904
©
Ясно е журито на седмото издание на престижния литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. 

Звезден състав от изтъкнати журналисти, писатели, редактори и преподаватели приеха поканата на организаторите – Фондация "Шанс за децата и природата на България“ да отличат най-добрите млади литературни таланти за 2021.

Митко Новков, Невена Праматарова, Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов ще журират в етаблирания конкурс на тема - "Разказ в 10 изречения“. Темата не е случайна, тя е свързана с десетгодишния юбилей от създаването на Фондацията, подкрепяща успешно млади таланти в сферата на науката и изкуството.

Председател на авторитетното жури е Митко Новков, магистър по психология и философия, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски“. Директор на програма "Христо Ботев" на БНР и водещ на предаването "Премълчаната история“ по програма "Христо Ботев“. Автор е на 8 книги: "Изядената ябълка", "БАРТвежи", "Подир сенките на литературата", "Нервът телевизия", "От Медуза до Магрит“, "Намерени в превода“, "От Мърквичка до Минотавъра“. Литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино и художествен анализатор, колумнист на Портал "Култура", водещ на "Критическите хроники" на сп. "Съвременник". Митко Новков е и преподавател в НБУ по "Радио и телевизионна журналистика". Носител на няколко национални награди: "Паница" за публицистичен анализ, "Хр.Г.Данов" за представяне на българската литература, "Златен Пегас" на Община Бургас за белетристична книга, награда на гр. Левски на името на Георги Парцалев за есе.

Член на журито е и Невена Праматарова, журналист в Българското национално радио. В момента е водеща на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програмата за култура и образование "Христо Ботев“. Невена е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура "По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, "Радио без граници“. Невена Праматарова е пресаташе и част от екипа на кино форума "Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България. Тя е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. Завършила е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и "Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си "В тайните на космоса“ получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ през 2001 г.

За поредна година в конкурса журира и известния български писател Радослав Гизгинджиев - един от най-четените млади български автори. Завършил е кинорежисура и българска филология, в момента учи психология. Автор е на 5 пиеси и 6 книги: като трилогията "Рай“, "Повече от любов“ и "Лепири“ се определят като бестселъри.  Представял е творчеството си в Италия, Малта и Израел. 

Към експертното жури се присъединиха и авторите на нашумялата книга "5 изречения“ Димитър Стефанов и Иван Тотев. Иван и Димитър са съавтори и на сборника с разкази "Някога ще бъде вече беше“. Във времето, когато не пишат, измислят идеи за творческата агенция Wunderman Thompson Sofia. Младите автори приветстваха идеята за конкурсната тема, близка, но и различна като смисъл до тяхната книга.

"Много щастливи сме, че вече седма години имаме шанса да откриваме и развиваме литературни таланти заедно с едни от най-талантливите и изтъкнати творци на България. Благодарни сме, че в специалната за нас година, поканата ни за съвместна работа приеха толкова много звездни професионалисти. За трета поредна година освен осигурения награден фонд, ще издадем книга с разказите на най-добрите участници в конкурса на тема "Разказ в 10 изречения“. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълуващи творби от България и света“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България“.

Организаторите напомнят, че крайния срок за изпращане на творби е 11 януари 2021. Пълните условия на конкурса са публикувани на сайта на Фондацията: http://www.forbgkids.org/332/page.html

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: