Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна откри модерни зали за симулационно обучение по дентална медицина
Автор: Пламена Николова 14:09 / 19.09.2019Коментари (0)3446
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина в Медицински университет – Варна бяха открити днес с водосвет за здраве и успех. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на град Варна г-н Иван Портних. Инместицията във високотехнологичните симулатори и оборудване, осигурено от МУ-Варна за обучението на студентите по дентална медицина е над 3 милиона лв.

Проф. Иванов се обърна към присъстващите с думите: "Присъстваме на третия голям етап от развитието на Факултета по дентална медицина. Първият бе построяването на сградата на Факултета, вторият- изграждането на единствения в страната Медико-дентален център, а третият етап е откриването на най-новите зали за симулационно обучение.“

 "Република България се е доверила на МУ-Варна още с акредитирането на направление "Дентална медицина“. Университетът много бързо се утвърди като център за обучение по дентална медицина. Днес можем да кажем, че университетът е напълно конкурентен с много добрата си база. На всички желая да ползвате с удовлетворение новите придобивки, а на университета желая сили за още повече развитие.“- сподели г-н Красимир Вълчев.

Кметът на град Варна г-н Иван Портних каза при откриването: "Убеден съм, че не само Варна, а цяла България се гордее с постиженията на МУ-Варна и доказателство за постигнатото, освен материалната база, която всеки сам може да види и оцени, е и броят на чуждестранните студенти, който ежегодно нараства. Благодаря на проф. Иванов и цялото академично ръководство за доброто партньорство и сътрудничество. Община Варна предостави за управление Очна болница на университета и съм убеден, че съвсем скоро тя ще придобие същите вид, работна атмосфера и ниво на оборудване, на което да се учат студентите. В лицето на Общината винаги ще имате един активен партньор. Желая успех!“

Официални гости на откриването бяха още областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев и Председателят на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и представители на общински и болнични структури и медии.

Новите зали са оборудвани с 50 модерни дентални симулатора, произведени от водещ световноизвестен немски производител. Симулаторите предлагат големи възможности за съвременно предклинично обучение на студенти и специализанти по дентална медицина в пълен капацитет в областта на по-голяма част от клиничните дентални специалности: протетична дентална медицина, детска дентална медицина, оперативно зъболечение и ендодонтия, пародонтология, дентална имплантология и орална хирургия.

С помощтта на симулаторите студентите по дентална медицина от началните курсове ще имат възможност да овладеят основни манипулации от изброените специалности в обстановка възможно най-близка до реалната клинична работа, при това със съвременни периферни устройства от най-висок клас. 

Новооборудваните симулационни зали са единствени по рода си, както у нас, така и в целия регион. Освен със симулационни юнити, залите са оборудвани със система за модерно дигитално обучение. С помощтта на САD - система се контролира и оценява работата на всеки студент, който има възможност на работното си място да изследва и коригира работата си с помощта на триизмерен образи, получени след сканиране на работните му модели.

Залите са оборудвани и с интраорални дигитални сканери, с което студентите още в предклиничното си обучение ще бъдат обучени в методите на дигиталната дентална медицина. Симулационните зали разполагат със система за аудиовизуална връзка в реално време с преподавателите провеждащи обучението, без да е необходимо да напуснат работното си място.

Новата придобивка в материалната база на Факултета по дентална медицина дава възможност за концептуални промени в обучението по дентална медицина и модернизирането му до нивото демонстрирано от водещите университети в света.

Залите ще бъдат използвани и за провеждане на обучение от програмата на следдипломното обучение на лекарите по дентална медицина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: