Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Областният: Община Варна трябва да стопанисва "Гьола", предназначението му ще се запази!
Автор: Пламена Николова 10:08 / 07.08.2019Коментари (4)5554
© Varna24.bg
Община Варна ще поеме грижите за "Гьола", но това вероятно ще се случи през следващата година, когато влязат в сила наредбите за ползването на минералните водоизточници в морската столица. Това сподели за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев

Неотдавна той уточни за медията ни, че незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, трябва да стане законен, но и платен.

"Това, което успяхме да направим на топлата вода, популярна като "Гьола", през миналата и през тази година, е да бъде овладяно положението с мръсната вода, която влизаше в дерето в съседство. Оказа се, че имаме връзка на дъждовна с битова канализация. Община Варна успя да отстрани тези проблеми, но все още има по вилните зони места, които са със септични ями, т.е. водният цикъл на целия град не е довършен. Според мен това е един от основните проблеми, тъй като водата си намира пътя как да стигне до морето, защото наклонът е натам. Пред тази година пробите, които се взеха от РЗИ за водата пред Алея първа и за плажовете в гр. Варна най-после дадоха положителен резултат. Знаете, че тази е петата година и ако тази година имахме лош резултат, бяхме пред алтернативата да закрием Офицерския плаж. Този плаж има концесионер, той постоянно пуска сигнали и жалби, че заради Шокаровия канал има много замърсяване върху плажната ивица.  За мен единственото решение е Община Варна да стопанисва този т.нар. гьол. Дали ще го даде на някой под наем или не, е въпрос на бъдещи решения. След като стане собственик на самият каптаж, тогава ще се случи това. През тази година няма как да имаме решение на проблема, надявам се за другото лято да го намерим. Било то обществена къпалня или нещо друго, но да се запази същото предназначение. Някой трябва да стопанисва това място и да го почиства. 

Относно въпросът ви кога ще има ремонт на Дом Младост, където инфраструктурата се руши, а в същото време има природни дадености с минералния каптаж, доколкото ми е известно се смени собствеността на този обект. Той е частен и се надявам новият собственик да вкара адекватен, читав проект в Община Варна за разрешение за строеж. Това място също е уникално за Варна, но досега Закона за водите беше пречка да се използва тази вода, тъй като към момента цената е доста "солена" и ако частник иска да я използва за балнео туризъм или за басейн, идва доста скъпо като съоръжение.

Надявам се с новата наредба да се урегулират тези неща, за да може там да се развие балнеотуризъм. Това е една от точките в града, където може да се развива подобна дейност. Другата такава точка е в Медицинския университет, в Терапията. Знаете, че там има два каптажа. Вече е започнало изграждането на жилищен комплекс изцяло с минерална вода. Другата подобна инвестиция е в комплекса, който се строи на входа на Варна по бул. "Владислав". 

Пуснато е ново искане за каптаж на Алея първа за изграждането на Аквапарк, така че работим и в двете насоки по отношение на прехвърлянето в общината и частните инвеститори си правят собствени сондажи, нови, тъй като под цяла Варна има минерални водоизточници. Този Аквапарк е в зоната на "Рапонги", там е ситуиран каптажа и разрешенията за изграждане са за това място.

Така че като цяло перспективата за Варна е чудесна по отношение на ползването на даденостите от минерални източници. Надявам се новата наредба да влезе в сила от януари следващата година. Веднага след ситуирането на новия Общински съвет трябва да се вземат кардинални решения в тази насока", каза Стоян Пасев

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2019 г.
+3
 
 
Смешни и зависими шушумиги, обслужващи олигарсите и крадящи от своите работодатели-гражданите на Варна! Колко милиона потънаха в стадион Варна? Къде е стадиона и кой държи контролния пакет от него? Къде потънаха земите на общината?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: