Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сгрешени лабораторни резултати "докараха“ левкемия на дете във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 21.03.2019Коментари (1)3075
©
Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето им страда от левкемия. След повторно изследване и установяване, че детето е здраво, е подадена жалба до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Месец по-късно официалният отговор е, че проверка по случая е извършена, но все още липсва необходимата документация, за да бъде изготвено становище. 

Ето накратко и историята. В началото на годината родители забелязват, че 5-годишният им син рязко качва няколко килограма. Посъветвани са да изследват детето за диабет. Посещават лаборатория във Варна, където им е предложена пакетна услуга, включваща изследване на витамин B12. Готовият резултат е можело да бъде проверен онлайн. Стойностите, посочени на сайта, са много над допустимите граници, а това е признак за сериозно заболяване. След спешна консултация с личния лекар детето е насочено към хематолог. 

"Насрочихме си час. И малко след това, примерно на следващия ден, след като видяхме изследванията, те бяха променени. С различна стойност, в границите на нормалното“, разказа бащата Радимир Радев. 

Резултатите на сайта на лабораторията се променят четири пъти в рамките на един ден. Първоначално те са над нормата, впоследствие влизат в норма, на третия път е изписано, че не са готови. Четвъртата промяна отново връща първоначалните завишени стойности.

"Звъннахме в лабораторията, но доколкото си спомням, не ни дадоха някакъв конкретен отговор защо така се е случило. Не успяха да ни обяснят защо са променили изследванията“, каза още бащата. 

Високите нива на витамин B12 могат да са маркер за сериозни заболявания като хепатит, цироза и рак на кръвта. 

"Това е доста стресиращо. Да ви кажат, общо взето, че детето ви има някакво много сериозно заболяване, което е неустановено. Едно от тях при голямо завишение на B12 може да е левкемия“, поясни Радев. 

Сериозно притеснени, родителите изследват детето си на друго място. Стойностите са в норма. След като не получават обяснение от първоначалната лаборатория на какво се дължи грешката, подават жалба до директора на РЗИ. В отговора се посочва, че проверка е направена, но няма достатъчно налична информация, за да бъде изяснена фактическата обстановка по случая. От лабораторията не пожелаха да дадат подробности за случая. От РЗИ посочиха, че случаят касае дете и решението за оповестяване на информация могат да вземат единствено неговите родители.

Източник: "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2019 г.
0
 
 
Би било хубаво да се знае тая лаборатория, а не да се крие името.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: