Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският театър откупи авторските права върху романа“Tютюн“ за 100-годишния си юбилей
Автор: Пламена Николова 15:29 / 29.08.2019Коментари (0)3728
© Varna24.bg
Варненският драматичен театър започва през септември своя 99-ти творчески сезон 2019/20, който все по-бързо го приближава към 100-годишния юбилей през 2021 г.

Едно от важните събития за юбилея ще бъде постановката по големия роман на българската класика "Тютюн“ от Димитър Димов. След успешни преговори с наследниците на писателя, Театрално-музикален продуцентски център Варна откупи авторските права върху романа, с чиято театралната адаптация се заема известният творчески тандем – драматургът Юрий Дачев и режисьорката Бина Харалампиева.

Екипът на Варненския драматичен театър се радва и на съдействието на Теодора Димова, дъщерята на Димитър Димов, един от най-добрите съвременни български автори, достигнала с белетристичното си творчество славата на своя баща.

Всъщност връзката на Димитър Димов и Теодора Димова с Варна е много по-отдавнашна и има своята дълбока история. Тя тръгва от "Роман без заглавие“ на Димитър Димов, чието действие се развива на реални места във Варна и за който се предполага, че може би е предшественик на "Тютюн“. Години по-късно Теодора Димова се връща към творбата на баща си, за да напише нов роман с главната героиня от недовършения "Роман без заглавие", пренесена в ново време , но в същия варненски контекст. Тя озаглавява своето произведение "Адриана“ и с това сякаш дава име и на "Роман без заглавие“, като синовен жест и литературен дълг, призван да довърши недовършеното.

"Роман без заглавие“ и "Адриана“ създават една особена обща територия, която бихме могли да определим като "варненския роман“ на Димитър и Теодора Димови. Роман, който толкова красиво ги сближава в духовното, в паметта за рода и в паметта за литературата. Неслучайно именно "варненският роман“ вдъхновява режисьора Петър Попзлатев за игралния филм "Аз съм ти“, спечелил много награди, сред тях и "Златна роза“ на националния филмов фестивал – Варна 2012.

Европейска литературна награда на името на "Димитър Димов“ също носи варненски адрес. През 2019 г. Теодора Димова я връчи за пръв път по време на ежегодния литературен фестивал "Варна Лит“.

В продължение на тази хронология, не друг, а Варненският драматичен театър ще отбележи своята 100-годишнина през 2021 г. с постановка на "Тютюн“ по един от най-хубавите романи в българската литературна съкровищница.

Коя ли актриса ще получи шанса да играе Ирина - героинята, чийто образ несъмнено ще бъде сравняван с енигматичното превъплъщение на Невена Коканова в незабравимата българска филмова класика "Тютюн“ на Никола Корабов...

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: