Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Виден архитект даде препоръки за бъдещето на Дупката, открива уникална изложба
Автор: Пламена Николова 14:59 / 04.09.2019Коментари (0)5773
Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, ще представи арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Изложбата предстои да се тази вечер в 19 часа в културно–развлекателен комплекс "Морско казино" – емблематично за морската столица, чиято сграда сама по себе си също е с висока архитектурна стойност.

За Varna24.bg арх. Моллов сподели какви са акцентите в изложбата. Той коментира впечатленията си от съвременната архитектура на морската столица, както и визията си за бъдещето на Дупката в центъра на Варна. 

"Като всички големи градове в България, Варна се развива в архитектурно отношение доста динамично, с доста грешки, с много презастрояване. Трябва да има баланс между печалбата и опазването на наследството и на зелената система. След Освобождението имаме много паркове и великолепна архитектура, а сега е водеща печалбата и в нейно име се правят рискове. Позволява си обществото да загуби нещо ценно като архитектура. Ако искаме да оставим на децата и внуците си ценен спомен за града, трябва да бъдем много внимателни. 

На въпроса ви относно визията ми за Дупката, не може един град като Варна на "пъпа" на града да има една дупка, която не се използва за нищо. Общината и младите хора са подели много хубава инициатива, върви дискусия за бъдещето на тази зона, която е ценна. Аз се надявам, че там няма да изникне монолитна сграда. Аз си представям, че това е "пъпа" на Варна. От там минават всички гости и граждани и трябва те да видят що е това Варна, какво е било, какво е сега, какво искаме да бъде, кои са най-важните бисери и наследството. Да бъде нещо като културно-информационен пункт, с инфраструктура, скулптора, зеленина, може да бъде уникален комплекс, където на живо да се види каква е историята на Варна и къде са най-важните й обекти. 

Пожелавам на гражданите на Варна да вдигнат очи и да видят какво ги заобикаля и ако то не е добро го поправете, махнете всичко, което го загрозява и го крие. За пример ще дам една уникална сграда, която е скрита с кафенета и трансперанти!"

Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба подрежда още на 15 години в родния си град.

И днес, вече експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, заемал ръководни позиции в "Софпроект" – Дирекция "Генерален план на София" и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС, арх. Белин Моллов продължава да рисува. В края на май т.г. той подреди поредна самостоятелна изложба, озаглавена "Архитектура и градски пространства в България", в Съвета на Европа в Страсбург. В интервю за  списание "Градът" по повод изложбата арх. Моллов споделя, че изпитвa oгpoмeн pecпeĸт ĸъм apxитeĸтypнoтo нacлeдcтвo ĸaтo фaĸтop зa нeпoвтopимaтa идeнтичнocт нa гpaдcĸaтa cpeдa. Добавя още и че идeятa e била дa се пpoвoĸиpa интepecът ĸъм apxитeĸтypните пaмeтници, ĸoитo пpeнacят oчapoвaниeтo нa oтминaли eпoxи, възпитaвaт и cъздaвaт caмoчyвcтвиe зa тoвa, чe cмe нocитeли нa тpaдиции.

Освен архитектурни ценности от Черноморието в началото на септември във Варна художникът ще представи културно наследство и от други краища на родината. Причината отново да подбере обекти от цяла България е, че периодът на изложбата му съвпада с един от най-светлите български празници – 6 септември.

Съединението, осъществено през 1885 г., дава нов импулс за развитието на обединената нация и младата държава. След този акт историците отчитат значителен напредък в развитието на архитектурата и строителната дейност, както на север от Стара планина, така и в присъединената територия на юг от Балкана. Сред емблематичните сгради, изградени именно през този вдъхновяващ период на съзидание, са: Народното събрание в София, проектирано от арх. Константин Йованович, Дворецът "Евксиноград“ във Варна на арх. Виктор Румпелмайер, "Доходното здание“ в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното събрание в Пловдив – арх. Пиетро Монтани, и др.

След Съединението започват и блестящите кариери на първата генерация знаменити български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври: Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Антон Торньов и Никола Лазаров. Техни творби, изобразени от арх. Моллов, също са включени в изложбата. Така експозицията би била едно от подходящите места във Варна, което гражданите и гостите на града да посетят на празничния 6 септември, за да видят подема в развитието на градовете в България след Съединението, материализиран под формата и на впечатляваща архитектура.

Специално за тази изложба арх. Моллов нарисува и сгради с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал "Таляна". Това е зона в Стара Варна, отличаваща се с най-висока концентрация на сгради – паметници на културата. Тя беше обособена преди няколко години, за да се развива като творчески квартал по аналогия на "Капана" в Пловдив.

През юни арх. Белин Моллов участва като експерт-урбанист във форум, който се проведе в квартал "Таляна" с цел да се обсъдят предизвикателствата пред креативните квартали на България. Той е очарован от атмосферата в тази част на града, която в голяма степен се дължи  и на съхраненото недвижимо културно–историческо наследство под формата не само на отделни сгради, а и на цели ансамбли.

Изложбата на арх. Моллов "Архитектурното наследство на България" ще може да разгледате до края на септември. 

Какво сподели още арх. Моллов - вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: