Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (7)
Заставят СК "Кану-каяк Черно море“ да напусне базата си! Адм. Медникаров: Решение има, но трябва да е законно!
Автор: Пламена Николова 09:48 / 11.11.2020Коментари (0)2566
Спортен клуб "Черно море кану-каяк Варна" да освободи по спешност базата си, гласи заповед от Министерство на отбраната, научи Varna24.bg от Никола Белев-Мичмана.

Дългогодишният треньор на клуба силно се надявам да бъде намерено компромисно решение с ръководството на Морско училище, което поема управлението на терена, където досега са се помещавали фургона и лодките за обучение на малките гребци.  

"Преди дни получих писмо по пощата от Министерство на отбраната, в което категорично е заявено: "Изземвам площта върху която се намира СК "Кану-каяк Черно море“ поради незаконно настаняване“, което няма нищо общо с действителността.

Аз съм самата история на клуба. Бях военнослужещ в Морско училище 27 години. През 1992 г., тъй като се занимавах с риболов, си оформихме място, което беше общинска лодкостоянка на границата с терен на Морско училище. Собствеността на земята беше неизяснена. През тези години приех само едно дървено мостче, счупено, и в следващите 10 години заградих една територия много по-голяма от сегашната, около 2 декара.

Преди това имах 70 лодки, през 90-та година останаха само 6. В единия край заградихме една територия, за която става въпрос сега, в която си направихме лодкостоянка като част от лодкостоянката, която стига чак до канала. В нея поставихме изолиран хладилен вагон, построихме мост.

След като се уволних пред 2001 г. продължих да се занимавам с това, имах еднолична фирма. През 2008 г. регистрирах Спортния клуб, завърших Спортната академия, инвестирах всичко спестено в закупуването на лодките и от тогава клубът функционира.

През 2002 г. ни бяха поканили на среща в кметство "Аспарухово“ всички заинтересовани лица, които имат лодки там, като ни обясниха, че там собствеността не е изяснена с обещанието, когато се изясни да ни се обадят. Не съм получавал никакво обаждане до 2015 г., когато случайно разбрах за кадастралната скица, с която разполагат в Морско училище. Тогава видях, че територията, която заемаме, попада в тяхната скица, която те са извадили още през 2003 г. като място с право на ползване от Министерство на отбраната. През 2017 г. получих първото писмо ултимативно да напусна територията, която заемам незаконно.

Юристконсулт ни изготви проект за споразумение  с Морско училище, според който да ползваме съвместно територията. Запознахме ръководството, говорихме и завършихме с решение да се докладва на началника и чакаме резултат от разговора. Резултатът беше, че един ден като отивам на тренировка с децата, заварвам хора, които режат с флекс хангара ми, който е метален.

Обадихме се до Министерство на отбраната, последваха писма от родители на деца от клуба до всички инстанции. Тогава като резултат бях посетен на два пъти от двама млади служители на МО, които се запознаха на място с обстановката и си тръгнаха с обещанието: "Работим за узаконяването на присъствието ви тук!“

След няколко месеца пристигна друг служител от отдел "Инфраструктура“ с две дами и заедно с председателя на спортния клуб на Морско училище разговаряхме и беше поставен въпросът да плащаме наем. Аз нямам такива възможности, затова потърсих съдействие от Федерацията по кану-каяк. От там ме увериха, че ще ми съдействат и да поеме федерацията някакъв наем. Последно изпълнителният директор на федерацията Евелина Петрова ме увери, че са стигнали до договорка и остава да бъде документиран наемът. След това загубихме връзка, защото спряха да ми вдигат телефона. Обадих се отново на служителя от отдел "Инфраструктура“, който ми обясни, че Морско училище не иска наем, а мястото.

Да уточним, че мястото се намира в бухтата срещу месокомбинат Родопа срещу рибарските кораби, преди Аспаруховия мост. Това е уникално място, защото на нас ни трябва тихо място, кану-каяк се нарича така, от тихи води. Отново говоря с началника на училището, от там ми обясниха, че могат да ни го дадат само чрез търг. Следва поредно допитване до федерацията, от там заявяват, че са съгласни. До последно очаквах да пратят оценители и да обявят търг. Вместо това получих заповед за изземване. Пристигна делегация от военна полиция с настояване да влязат във владение. Те заявиха, че са натискани от МО да извършат това. От МО пък ми заявяват: "Разбери се с Морско училище“ и аз се въртя в омагьосан кръг.

В тези 12 години съм обучил повече от 200 спортисти. В момента се занимавам с 21 деца от първи до десети клас. Имам деца от младша и старша възраст. Обичам децата, затова го правя. Можех да си остана на службичка в училището, където се пенсионирах на 50 години. Бях главен специалист в катедра "Морска практика“ и на длъжност командир на катер. Но аз от дете съм състезател по кану-каяк и това е било моя мечта.

Иначе с Община Варна нямам никакъв проблем. Но проекта за общинска лодкостоянка, където сме предвидени и ние като база, ще стартира след две години. Сега останах с лице към водата 0. Помолих единствено за 5 метра, за да имаме възможност да продължима да тренираме, но ми отговарят, че е невъзможно.

Апела ми е към училището да намерим компромисен вариант клуба да продължи да функционира на това място с компромис от двете страни. Толкова усилия полагам да намирам деца за този спорт, а в него се възпитава дисциплина,  физическа подготовка и характер. Това ме държи и ме радва, да виждам как израстват като спортисти и като личности", коментира Никола Белев-Мичмана.

Медията ни потърси за коментар началника на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който обясни следното:

"Никола Белев се е самонастанил в един райн на МО, който от миналата  година вече е предаден на управление на Морско училище. Многократно сме се обръщали към него с предложение да се асоциира неговият клуб към спортният клуб на училището, а той да стане треньор като хонорован преподавател, за да продължат децата да тренират. Писали сме отворени писма до медиите, до министър Красен Кралев, до кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, като още веднъж декларирам, че ние ще направим всичко възможно, за да не прекъсне обучението по кану-каяк.

Нашият спортен клуб развива подобни дейности. Но ние от друга страна и аз като ръководител, ще бъда обвинен в безстопанственост, ако оставя територия, която е публична държавна собственост, в която да има самонастанил се. Сагата е дълга, от години пишем писма до г-н Белев, че трябва да освободи района. В един момент се оказа, че в този район оперира министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а ние трябваше да изчакаме да ни прехвърлят тази собственост под управлението на училището.

Твърденията на г-н Белев, че някой е нахлул в имота и е рязал с флекс, категорично не отговарят на истината. Никой не би си позволил подобна агресия и насилствено овладяване на територията. Не отговаря на истината и твърдението, че е липсвала комуникация помежду ни, напротив. Винаги сме били отворени за диалог по темата. Не сме получавали и проект за съвместно ползване на терена, а и това на практика е невъзможно, предвид факта, че се касае за публично-зържавна собственост. 

С този проблем се е занимавала и военна прокуратура, ние нямаме друг ход освен да спазим заповедта на министъра за освобождаването на района от г-н Белев, който незаконно се е настанил в него. Ние сме предлагали многократно като решение това да се плаща наем, но досега отказваше категорично. Първата стъпка, която трябва да се направи, е че трябва да поемем контрол върху района. След това има процедура за отдаване под наем на земя, която  е публична държавна собственост. Но първото нещо, което г-н Белев трябва да направи, за да спазим закона, е да напусне доброволно района. След това да се определи в коя част кадастрално е публичната държавна собственост, да се възстановят границите и да се започне процедура за отдаване под наем. Отворени сме за преговори в името на децата. За да отдаваме под наем трябва да дойде оценител, който да оцени стойността на земята. Това е публична процедура и при един евентуален търг може да им и други кандидати. Няма как да гарантираме, че именно г-н Белев ще спечели този търг, ако дойде кандидат с по-големи възможности", обясни адм. Медникаров.

Никола Белев от своя страна коментира, че има юридически спънки неговият клуб да стане част от клуба на Морско училище, тъй като е на подчинение на Федерацията по кану-каяк. Въпреки това той заяви, че ще спази закона и освобождава базата, като остава с надежда за нови преговори с Морско училище в името на спорта и децата. 

Повече вижте във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: