Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (7)
Десетки се сбогуваха с 30-годишната хандбална националка Веселка Калакунова, която почина в Испания
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 29.12.2020Коментари (0)1736
©
Десетки роднини, близки, приятели и познати изпратиха днес в град Баня в последния й земен път Веселка Калакунова - една от най-добрите български хандбалистки от последното десетилетие. Церемонията уважиха кметът на града Стамен Гешев и президентът на българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева. Бе поднесен и венец от името на пионерите на българския и пловдивски хандбал. Урната с праха на Веселка бе положен в траурния парк.

Веси е последната състезателка от нашия регион, която облича екипа на националния ни отбор за жени. Тя е първата възпитаничка от школата на Баня, която игра в чужбина.

На 1 септември 2006 г. премина в испанския "Викар де Гоя" от град Алмерия. С този отбор игра и във Висшата испанска лига за жени. Спечели сребърен медал от първенството за девойки старша възраст за 2007 г. в Испания. Тогава намери място сред петте най-добри състезателки на първенството. Освен за ХК "Витор де Гоя“ Калакунова игра още за "Салуд де Тенерифе“, на който беше капитан.Стана и голмайстор в първенството. След това облече екипа на "Сан Хосе Обреро“.

Калакунова имаше тежък период в кариерата си, след като през август 2016 година беше диагностицирана с тумор в мозъка. В последствие претърпя сложна операция в Испания, от която се възстанови напълно и се завърна на терена през септември 2017 година. През миналия ноември обаче стана рецидив на тумора, което доведе до фаталния край на 10 декември 2020 г.

Веселка Калакунова е родена на 9 април 1990 г. в Карлово. Първите стъпки в хандбала прави с родителите си Ненко и Таня Калакунови. През 2002 г. бе привлечена в състава на ХК "Бъки" (Габрово), където остана до 2006 г. С габровки стана шампион за момичета до 14 г. и девойки младша възраст за 2003 и 2004 г. Взе и титлите за 2005 и 2006 г. с девойките, когато стана голмайстор, намери място и сред най-добрите на тези първенства.

Игра за нашия национален отбор, включително на финалите на европейското първенство за девойки в Словакия през 2007 г. Там стана голмайстор за нашите с 43 отбелязани гола в 7 мача. Определена бе за най-добър играч в четири от тези седем двубоя на българките в Братислава. В крайна сметка попадна сред най-добрите на първенството за 17-годишни момичета. След това облече и екипа на женския ни национален отбор.

Почивай в мир, Веси!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: