Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 12.02.2021Коментари (0)1335
© Getty Images
Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на които учените търсят отговор. Екип от СЗО най-после отиде в Китай на изследователска мисия.

В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно.

Това заяви журналистът от Радио Пекин Тодор Радев по БНТ.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

"По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19 - коментира журналистът.

Не се наблюдава внасяне на мутирали щамове от чужбина, тъй като контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг. Масовата ваксинация се очаква да започне някъде в началото на март.

Няма обявено друго посещение на експерти от СЗО. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: